Foto: Profimedia

Orban zatražio hitnu procjenu kineskog cjepiva

Autor: Hina/Mia Peretić

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je u petak nadu da će u roku od nekoliko dana nacionalni regulator za lijekove “jasno odgovoriti” može li s korištenjem početi cjepivo kineskog proizvođača protiv koronavirusa.

U nastojanju da se ubrza cijepljenje, Orbanova vlada objavila je u četvrtak da je dogovorila kupnju cjepiva kineskog proizvođača Sinopharma.

Mađarska bi tako postala prva članica Europske unije koja bi odobrila korištenje kineskog cjepiva protiv covida-19.

Mađarska je u četvrtak uredbom dopustila kupnju cjepiva izvan centraliziranog sustava Europske unije pošto je njezin šef diplomacije rekao da je europski sustav dobave “skandalozno” spor. “Postoji više od milijun doza kineskog cjepiva koje se može upotrijebiti u roku od nekoliko dana”, rekao je Orban. Mađarski kapaciteti cijepljenja daleko su veći od količine dostupne kroz isporuke koje osigurava EU, rekao je.

Mađarska je do sada cijepila više od 105.000 ljudi (zaposlenike u zdravstvu i štićenike domova za starije i nemoćne) cjepivima dvaju proizvođača, Pfizer/BioNtehcovim i onime tvrtke Moderna. Da ima dovoljnih količina cjepiva Mađarska bi mogla cijepiti pola milijuna na dan, rekao je Orban. Prema istraživanju koje je proveo Središnji statistički ured u petak, raste broj Mađara sklonih cijepljenju iako je za sada samo 27 posto njih čvrsto spremno cijepiti se.

Autor:Hina/Mia Peretić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.