Foto: Profimedia

OD DANAS NA SNAZI NOVE MJERE: Ovo je popis stvari kojih se morate pridržavati!

Autor: Nikola Kasić

Epidemija koronavirusa u Hrvatskoj gotovo je izvan kontrole, barem kada se u obzir uzme širenje virusa i svakodnevne brojke koje imamo. Glavni problem postaje ono čega smo se svi pribojavali, a to su bolnički kapaciteti, broj opreme i medicinskog osoblja. Kako bi Vlada osigurala da sustav i dalje funkcionira, Stožer je donio nove mjere koje od danas stupaju na snagu i svi ih se moramo pridržavati počevši s ovim danom. U nastavku donosimo popis donešenih mjera:

Ograničavaju se okupljanja i uvode druge nužne preporuke i mjere.

Izbjegavanje bliskog kontakta od dva metra distance u zatvorenom i 1,5 metra na otvorenom prostoru. Neke od mjera, koje stupaju na snagu od sutra su: na javnim okupljanjima može biti najviše 50 osoba, na svadbenim svečanostima može biti najviše prisutno 30 osoba, na privatnim svečanostima i okupljanjima najviše 15 osoba, na pogrebima i polaganjima urni najviše 30 osoba. Sportska natjecanja bez gledatelja. Javna događanja i okupljanja svih vrsta mogu trajati najduže do 22 sata. Svadbe mogu trajati do ponoći. Ugostiteljski objekti mogu raditi do vremena koja su im određena. Svečanosti na kojima se očekuje dolazak više od 30 osoba treba prijaviti nadležnoj civilnoj zaštiti. Uz to, na benzinskim crpkama i ostalim objektima i u trgovinama zabranjuje se prodaja alkohola u razdoblju od ponoći do šest sati ujutro.

Obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski prilikom ulaska i boravka na grobljima, a motivacija za ovu mjeru je blagdan Svih svetih.

Nužne mjere određuju se u trajanju od 14 dana, nakon čega kreće procjena hoće li se nešto promijeniti ili produžiti.

Posebni protokoli vrijede za muzejske, kulturne i vjerske institucije.

Što se tiče radnih mjesta, poslodavci su obvezni zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu temperaturu i respiratorne probleme. Treba uvesti klizno radno vrijeme gdje je to moguće, organizirati rad u skupinama, držati distancu i omogućiti rad na daljinu ili od kuće. Službenici ravnateljstva Civilne zaštite, stožeri, policijski službenici i državni inspektori će kontrolirati kako se provode ove odluke. Lokalni regionalni stožeri mogu primijeniti samo strože mjere od ovih.




Autor:Nikola Kasić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.