Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX / Ilustracija

Oboljelo još 52 ljudi, odluci o prelasku granice nema ni traga, ali je Božinović predstavio njene izuzetke

Autor:

U posljednja 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 515, objavljeno je na službenoj stranici Vlade po pitanju koronavirusa.

Još je 75 osoba na liječenju, a dva su pacijenta na respiratoru. Jedan u Splitu, jedan je u Zagrebu, rekao je Krunoslav Capak na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U posljednja 24 sata testirana je 921 osoba. Oporavilo se 2.155, a dosad je preminulo stotinu i sedam osoba.

“Podaci su prikupljeni od lokalnih stožera zaključno s 12:45 i moguće je da se kasnije pojave razlike u objavljenim brojkama zbog kasnijeg termina objave podataka nekih stožera”, oprezan je stožer.

“Sva žarišta u državi obrađena su i pod kontrolom su”, tvrdi Capak koji se osvrnuo i na Đakovo te rekao kako je situacija i tamo pod kontrolom.

“Epidemiolozi Zagreba rade na tome da otkriju sve kontakte i stave ih u samoizolaciju, ali i tu je sve pod kontrolom”, nastavlja.

Novinarima se obratila i Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

“Trideset je pacijenata hospitaliziranih s COVIDOM-19. Jedna je osoba stavljena na respirator, a radi se o pacijentu s komorbiditetom. Praktički su svi pacijenti stabilno. Jedna je osoba otpuštena u posljednja 24 sata”, rekla je.

Dodala je i kako većina pacijenata ima vrlo blage simptomime ili su bez simptoma. “Zasada se situacija čini stabilnom”, zaključuju.

“Još je uvijek u tijeku usuglašavanje vezano za prelazak granica na europskom prostoru, shengenskom prostoru, prostoru granica Europske Unije, pridruženih članica i trećih zemalja. Trebala je biti gotova do 12 sati, no produžena je na 14 sati. Na tragu usuglašavanja, mi bi trebali donijeti odluku koja će zamijeniti onu koja ističe 30. lipnja. To se odnosi na članice EU, odnosno države Schengena, ali i treće zemlje”, rekao je dodao pa istaknuo kako će prelazak biti moguć za one koji imaju dugotrajno boravište u RH. Takvim osobama pak preporučuje se prethodna najava putem aplikacije.

“Izuzeci se odnose na državljane trećih zemalja, na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, diplomate, policijske službenike, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih razloga. Ove osobe koje nemaju riješen dugotrajni boravak u EU mogu provjeriti prije ulaska ispunjavaju li uvjete. Ako ispunjavaju uvjete mogu se najaviti preko aplikacije enter croatia”, dodao je.

“Odluka će biti na snazi dva tjedna, kako stoji u preporukama Europske Unije, a onda će nakon tog roka sama za sebe odrediti pravila te kako će regulirati prelazak granica”, zaključio je.

Nakon par pitanja vezanih za granice, novinarka je postavila još jedno: “Jesmo li dobro shvatili, hrvatski državljani koji ulaze iz BiH bez samoizolacije uvijek su mogli ući u RH”?

“Shvatili ste dobro, s tim što bih ja dodao i hrvatski državljani u Irskoj, i Crnoj Gori, gdje god bili su državljani Europske unije i nisu morali u samoizolaciju”, ustvrdio je Božinović.

Upitan o zatvaranju noćnih klubova kako Slovenija ne bi zatvorila granice, Božinović nije konkretno odgovorio je li zatvaranje bilo iz tog razloga, no istaknuo je kako je inspektorat u kontroli njihovog rada te istaknuo kako su zabilježili ukupno 82 kršenja preporuka. U velikoj mjeri one su se odnosile na kršenje fizičke distance, ali i na kršenje broja posjetitelja koji mogu boraviti u klubu.

“Vidjet ćemo hoće li se zatvarati. Mi pratimo situaciju. Jučer je bilo 40 timova koji su obilazili klubove i toliko će ih biti i danas”, zaključio je.

STANJE PO ŽUPANIJAMA:

U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata virus je potvrđen kod sedam osoba. Od njih su četiri osobeiz Đakova, dvije iz Osijeka te jedna s područja Općine Bilje.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji su četiri nove pozitivne osobe. Jedna je iz Splita, jedna iz Imotskog te dvije iz Podbablja.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji evidentirane su četiri novooboljele osobe.

Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba.

U Zagrebačkoj županiji evidentirane su dvije novooboljele osobe, a u Gradu Zagrebu čak 19 novozaraženih.

U Šibensko-kninskoj županiji jedna je osoba novozaražena.

Slovenija Hrvatsku stavlja na ‘žutu listu’. Evo što to znači za slovenske turiste

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.