Foto: Tom Dubravec / CROPIX

OBITELJ IZ SOLINA ZARAŽENA KORONOM: ‘Svi nas optužuju, ali virus se raširio na misi’

Autor: Dnevno

Najveći broj zaraženih s COVID 19 infekcijom  po jučer objavljenim podatcima ima Splitsko-dalmatinska županija, točnije Split ili da budemo potpuno precizni Grad Solin čiji je gradonačelnik Dalibor Ninčević također pozitivan na koronavirus.

U solinskom zaseoku Ninčevići pravo je opsadno stanje jer ima dosta zaraženih koronavirusom,  a već danima se u  ćakulama koje se što je već uobičajena pojava jednu obitelj etiketira pomalo zlonamjerno kao glavnog nositelja koronavirusa u Solinu kojim su se zarazili ostali mještani.

Riječ je o 40-godišnjem Nenadu Katiću, njegovoj 38-godišnjoj supruzi Ivani, te njihovoj djeci, 12-godišnjem sinu i 11-godišnjoj kćeri. Svi oni bitku s koronavirusom vode u svojoj kući u Ninčevićima, dok je Nenina majka, 64-godišnja Finka Katić, već tri dana hospitalizirana u bolnici na Križinama.

“Počelo je od mise koja se na blagdan svetog Josipa, 19. ožujka, održala u Župi solinskih mučenika iako je istog dana svuda objavljeno, pa i u Narodnim novinama, da se zabranjuju javna okupljanja, a samim tim i mise. O toj misi nitko ništa ne govori u javnosti, kao da nije ni održana i kao da crkva nije bila gotovo puna. Govori se samo o onome što nije istina, a to je da je moja majka nulti nositelj virusa u Solinu. A prava je istina ovakva: tog jutra na Svetog Josipa moja je majka Finka volonterski čistila crkvu, kao što inače čini, zajedno s još četiri žene, a već taj dan osjetila je prve simptome, izjadao se Nenad kolegama iz Slobodne Dalmacije.

“Osjećala je glavobolju, vrtoglavicu, imala je temperaturu 37,6. Baš u to vrijeme održavala se popodnevna misa s koje su mnogi poslije bili zaraženi, o čemu su javno govorili i naša poznata infektologinja dr. Jasna Ninčević i naš gradonačelnik Dalibor Ninčević. Ne o misi, nego o tome da su zaraženi. Naš svećenik don Ante Matešan koji je vodio tu misu rekao je za jedan portal da je zarazu koronavirusom prenijela čistačica i njezina četveročlana obitelj, što apsolutno nije istina jer su i drugi ljudi dobili simptome prije moje majke. Zaraženi su neki članovi crkvenog zbora, vjernici koji su bili u crkvi također su u smrtnom strahu, a po mjestu se jedino proširila priča o nama. Niti smo bili na misi, niti smo prenijeli koronavirus, jedino smo ga najvjerojatnije dobili od moje majke” – govori glava obitelji Nenad, koji je posljednji u obitelji dobio koronavirus, ali sada se i najlošije osjeća.

Njegova supruga Ivana, inače po struci medicinska sestra, uvodi nas u kronologiju širenja virusa u njezinoj obitelji.

” Sve je počelo sa svekrvom, koja je nakon pojave prvih simptoma odmah zvala epidemiologa, a on joj je savjetovao da ostane kod kuće i da se liječi. Nakon tri dana iste simptome osjetila je i moja kći, a pet dana nakon nje, i osam dana nakon svekrve, simptome sam dobila ja, da bi ih moj sin osjetio u petak, dva dana poslije mene. Znači, korona je u mojoj obitelji prisutna već dva tjedna. Zadnji je obolio moj muž Nenad, kojemu je korona evidentirana u nedjelju.




Zapravo smo svi mi tek u nedjelju oko 20 sati i 20 minuta službeno dobili izvještaj od Infektološkog odjela KBC-a da imamo koronavirus. Dan prije Nenad nas je sve dovezao od kuće do Križina, gdje su nam svima uzeli briseve u vozilu, dok je svekrva bila tri sata u kontejneru, gdje su je tretirali, da bi nas nakon toga sve poslali kući.

“To je bilo u subotu od 11 do 14 sati, a tek sutradan navečer, baš nakon otpjevane “Moje domovine” s balkona, svi smo dobili potvrdu da imamo koronavirus, a svekrva je odmah morala otići u bolnicu. Prije toga imala je tešku noć. Ona je, s teškim simptomima koronavirusa, bila odvojena od nas, a ja sam joj, zaražena, pomagala da preživi, dok je dvoje bolesne djece gledalo moju i Nenadovu borbu da joj pomognemo. Svekrvu je u bolnicu odvezao moj muž, njezin sin, jer iako ima koronavirus, još nije osjećao simptome pa ju je mogao odvesti” govori Ivana o dvotjednoj borbi s koronavirusom i glasinama da su baš oni njegovi nulti nositelji u Solinu, točnije njezina svekrva, koja zbog tih glasina sada plače u bolnici.

Don Ante Matešan pak  priznao je da već osam dana ima temperaturu, ali nalaz testa na koronavirus još nije stigao.




“Danas mi je, hvala Bogu, malo bolje, čekam rezultate, koji još nisu gotovi. Gospođa koja je čistila crkvu jedina je oboljela od koronavirusa, a ostalih šest žena koje su joj pomagale nisu. Ja s njima nisam imao neki bliski kontakt, samo ih pozdravim, mahnem ili kako već. Istina je da sam održao misu tog 19. ožujka na Svetog Josipa, ali crkva nije bila puna. Ja tada nisam znao da je donesena odredba o zabrani bilo kakvog okupljanja, i to baš taj dan, i da je objavljena i u Narodnim novinama. Našoj župljanki koja je oboljela od koronavirusa želim brz oporavak i svako dobro u životu” – rekao je svećenik.

U Hrvatskoj 963 zaraženih koronavirusom, u 14 sati Stožer objavljuje nove podatke

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.