Ilustracija Foto: Profimedia

NOVI REKORD! U Hrvatskoj 793 novozaraženih, preminulo 10 osoba!

Autor: Dnevno

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno rekordnih 793 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 10 osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer Civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 3562, a među njima su 439 pacijenta na bolničkom liječenju.

Na respiratoru je 26 pacijenata. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježene su 22.534 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je 344 preminulo. Ukupno se oporavilo 18.628 osoba, od toga 431 u zadnja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 17.805 osoba. Do danas je ukupno testirano 379.379 osoba, od toga 6696 u posljednja 24 sata. Dosadašnji dnevni rekord u broju zaraženih zabilježen je jučer, kada je bilo 748 slučaja zaraze.

U Zagrebu je 211 novozaraženih osoba koronavirusom, isto kao i jučer, izjavio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar. “211 je danas pozitivnih, kao i jučer u gradu Zagrebu”, rekao je Šostar. Rekao je da su jutros mediji izvijestili da je u Zagrebu danas rekordnih 217 pozitivnih osoba, ali naknadno je ustanovljeno da šest osoba, koje su sinoć bile pribrojane u pozitivne, imaju prebivalište izvan Grada Zagreba. Šostar je također istaknuo da je u Zagrebu u samoizolaciju stavljeno više od 700 osoba tako da je u samoizolaciji njih više od 4900. “I ako se jedna četvrtina njih pozitivira, imat ćemo samo tu preko 1000 pozitivnih osoba na koronavirus u sljedećih par dana”, istaknuo je Šostar.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 34 nove pozitivne osobe na COVID-19 (13 osoba iz Vinkovaca, 4 iz Vukovara, 4 iz Antina, 3 iz Ivankova,  1 iz Mikluševaca, 1 iz Retkovaca, 1 iz Cerne, 1 iz Cerića, 1 iz Štitara, 1 iz Županje, 1 iz Bošnjaka, 1 iz Vrbanje, 1 iz Andrijaševaca, i 1 iz Nuštra). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1136, od kojih je 978 osoba izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 22 osobe hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 209 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 13922. U samoizolaciji na području županije je 971 osoba.

U Istri je u protekla 24 sata potvrđeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u svim se slučajevima radi o epidemiološki uvezenim slučajevima, osobama iz samoizolacije ili bliskom kontaktu s poznato pozitivnom osobom, izvijestio je u četvrtak istarski Stožer civilne zaštite. “Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 194 uzoraka briseva na Covid-19, od toga 109 za administrativne potrebe kojom prilikom je potvrđeno sedam novozaraženih osoba s područja županije”, rekao je načelnik županijskog Stožera Dino Kozlevac.

Istaknuo je da je Istra i dalje u “zelenoj zoni” i dodao da se kod svih sedam osoba radi o epidemiološki uvezenim slučajevima odnosno osobama iz mjera samoizolacije, bliskom kontaktu s poznatom pozitivnom osobom ili boravku na području Republike Italije, Francuske, Crne Gore, Zagreba i Rijeke. Trenutno je 20 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba, od toga je samo jedna osoba hospitalizirana u pulskoj Općoj bolnici dok je u mjerama samoizolacije 148 osoba. “Situacija nije alarmantna i držimo je pod kontrolom jer se uglavnom radi o epidemiološki uvezenim slučajevima. Ovakva zasad dobra i povoljna situacija rezultat je suradnje i razumijevanja građana i svih nadležnih institucija, stoga još jednom svih pozivam na ozbiljnost, oprez i odgovornost”, poručio je Kozlevac.




U Karlovačkoj županiji je 56 novooboljelih.
U Požeško-slavonskoj županiji je 20 novih slučajeva.
U Primorsko-goranskoj županiji je 12 novozaraženih.
U Koprivničko-križevačkoj županiji 11 je novozaraženih.

Na području Zadarske županije osam je novozaraženih osoba koronavirusom. Riječ je o 5 muških i 4 ženske osobe, starije i srednje životne dobi. Novooboljele osobe su sa područja Grada Zadra (2), Nina(1), Kali(2), Poličnika(1) i Sukošana (2). Tijeko jučerašnjeg dana testirano je 178 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 301 osoba, a istekao je za njih 7855. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 12 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na moru na liječenju je 5 bolesnika oboljelih od COVID-a 19.

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 11 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; tri osobe s prebivalištem u Općini Bilice, jedna s prebivalištem u Šibeniku te sedmero štićenika Cvjetnog doma u Šibeniku. Trenutno su 24 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovano je 160 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 184 osobe.




Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji je 49 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osam osoba s područja grada Petrinje, šesnaest osoba s područja grada Siska, jedanaest osoba s područja grada Kutine, četiri osobe s područja grada Novske, četiri osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Hrvatska Kostajnica, dvije osobe s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Velika Ludina i jednoj osobi s područja općine Lipovljani. Molimo sve žitelje županije neka se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog i
Županijskog stožera jer na taj način ostajemo odgovorni prema sebi i drugima.

Na području Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 801 obrađenog testa, u četvrtak je 80 novooboljelih osoba pozitivno na Covid infekciju, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite. Među novooboljelima, 34 osobe su iz Splita, 10 iz Sinja, sedam iz Muća, po pet iz Kaštela i Solina, po tri iz Trilja i Vrgorca, po dvije osobe iz Imotskog, Omiša i Dicma, te po jedna iz Komiže, Trogira, Vrlike, Dugog Rata, Hrvaca, Podstrane i Prološca. Od ukupnog broja novooboljelih 36 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1577 osoba je u samoizolaciji. U KBC-u Split na bolničkom liječenju je 28 Covid pozitivnih osoba od kojih su dvije na respiratoru.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji devet je novih slučajeva zaraze koronavirusom, uključujući i dvoje učenika bjelovarskih srednjih škola čiji su razredi, sukladno epidemiološkim mjerama, stavljeni u samoizolaciju. Sedam novozaraženih osoba s područja je Bjelovara, a po jedna novooboljela osoba s područja je općine Severin i Nova Rača. U toj je županiji trenutno 76 osoba pozitivnih na Covid-19, a u samoizolaciji je 455 osoba, priopćili su u četvrtak iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 18 osoba je izliječeno, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Među zaraženima je šest muških i jedna ženska osoba iz Dubrovnika, od kojih je za tri utvrđena epidemiološka veza, kao i dvije muške osobe iz Župe dubrovačke te jedna muška osoba iz Konavala s utvrđenom epidemiološkom vezom. Pozitivni su pet muških i dvije ženske osobe iz Metkovića, od kojih je za četiri utvrđena epidemiološka veza, kao i jedna muška i jedna ženska osoba iz Kule Norinske s utvrđenom epidemiološkom vezom te jedna ženska osoba iz Ploča. Među 18 izliječenih osoba 11 je iz Dubrovnika, tri iz Kule Norinske, jedna iz Metkovića, jedna iz Župe dubrovačke i dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 14 osoba. U samoizolaciji se nalazi 499 osoba. Od jučer obrađeno je 160 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 16.506.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.