Ilustracija Foto: Profimedia

NOVI REKORD! U Hrvatskoj 3573 novozaraženih osoba, preminulo 47 osoba

Autor:

Nakon jučerašnjeg teškog dana u Hrvatskoj zbog najviše preminulih od koronavirusa do sada, prema podacima Nacionalnog stožera, u Hrvatskoj je u protekla 24 sata 3573 novozaraženih osoba!

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 19.079. Među njima je 1981 pacijenat na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 213 pacijenata.

Preminulo je 47 osoba. Od 25. veljače ove godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 100410 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1304 preminulo, ukupno se oporavilo 80027 osoba od toga 2640 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 45150 osoba. Do danas je ukupno testirano 667.749 osoba, od toga 9877 u posljednja 24 sata.

Situacija je vrlo ozbiljna.

Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, je 822. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ Dr. Andrija Štampar obavljeno je 1347 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 600 nalaza bilo pozitivno.

Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 877 osoba. Mjera samoizolacije izrečena je za 1591 osobu.

Od 877 obrađenih pozitivnih osoba: 317 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 339 osoba je kontakt COVID + osoba, dvije su osobe doputovale iz BiH i s Kosova.

41 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 76 osoba obrada je još u tijeku. Kod 24 osobe moguća je izloženost na radnom mjestu, a kod jedne osobe tijekom boravka u zdravstvenoj ustanovi.

11 djece školske dobi u obradi je od strane liječnika školske medicine. Obrada za 62 osobe završena je od strane liječnika obiteljske medicine. Kod jedne je osobe moguća izloženost tijekom sportske aktivnosti, a kod tri je osobe moguće izlaganje na obiteljskim okupljanjima i prilikom izlazaka.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 21 korisnika i osam djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 23 učenika i dva nastavnika osnovnih škola te 33 učenika, jednog nastavnika i jednog nenastavnog djelatnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 376 učenika osnovnih te 596 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 21 osoba.

Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 3.481 aktivan slučaj.

U proteklom danu na području Zagrebačke županije utvrđena je zaraza koronavirusom kod 266 osoba, a izliječeno je 258 osoba, izvijestio je Stožer Civilne zaštite Zagrebačke županije.

Aktivno 3102 slučaja zaraze, a do subote ukupno 6983. Izliječeno je 3847 osoba, a 34 osobe su preminule.

Najviše je novooboljelih, njih 60, u Velikoj Gorici, potom u Samoboru – 50 te u Zaprešiću – 35. Dvadeset ih je u Jastebarskom, 16 u Svetoj Nedelji, po 12 u Kloštar Ivaniću i Brdovcu, 11 u Ivanić Gradu, 10 u Dugom Selu. Oboljele bilježe još Vrbovec, Sveti Ivan Zelina, Bistra,  Jakovlje, Luka, Marija Gorica, 3ušća, Klinča Sela, Orle, Kravarsko, Pokupsko,  Križ, Brckovljani, Rugvica, Dubrava, Rakovec

Samoizolacija je propisana učenicima devet razreda osnovnih škola i jednog razreda srednje škole. Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci, te ih pozivaju da izbjegavaju putovanja.

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 460 uzoraka briseva na covid-19. Potvrđeno je 80 novozaraženih osoba s područja županije. Za 65 osoba riječ je o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod jedne osobe epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja Rijeke.

U epidemiološkoj obradi nalazi se 14 osoba. Izliječeno je 66 osoba. Trenutno je 565 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 533 osoba.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 306 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 271 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 35 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 805 osoba, a ukupno je testirano 15810 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 195 uzoraka, od kojih je 16 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je 95t novooboljelih  osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o četrdeset i jednoj osobi s područja grada  Siska, trinaest osoba s područja grada Kutine, jedanaest osoba s područja grada Popovače,  šest osoba s područja grada Petrinje, pet osoba s područja grada Novske, četiri osobe s  područja općine Velika Ludina, četiri osobe s područja općine Lekenik, tri osobe s područja  grada Gline, tri osobe s područja općine Sunja, tri osobe s područja općine Lipovljani, jednoj osobi s područja grada Hrvatske Kostajnice te jednoj osobi s područja općine Jasenovac.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 79 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (20 osoba iz Vinkovaca, 10 iz Županje, 9 iz Vukovara, 4 iz Otoka, po 3 osobe iz Borova, Bršadina i Cerne, po 2 iz Bobote, Ivankova, Lipovače, Markušice, Štitara i Vrbanje, te po 1 osoba iz Antina, Bošnjaka, Gaboša, Gradišta, Gunje, Jarmine, Komletinaca, Lovasa, Privlake, Račinovaca, Rajevog Sela, Retkovaca, Starih Jankovaca, Šiškovaca i Tordinaca), a nema preminulih osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 3645, od kojih je 3060 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 58 osoba. Trenutno su u županiji 62 osobe hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 292 osobe, te je ukupno do sada  testiranih osoba na području županije 22580.

U samoizolaciji na području županije su 1135 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 50 radnika iz sustava zdravstva (10 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničara, 9 drugih zdravstvenih radnika i 10 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 24 radnika (sedam liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara, dva druga zdravstvena radnika i tri nezdravstvena radnika).

Iz sustava obrazovanja ukupno je pozitivno 31 nastavnik i 41 učenik. U samoizolaciji se nalazi 42 nastavnika i 688 učenika.

Primorsko-goranska županija ima 219 novozaraženih osoba i 137 osoba koje su ozdravile. 1923 aktivnih je slučajeva COVID-19 bolesti na području županije. Udio zaraženih/oboljelih osoba starijih od 65 godina u ukupnom broju zaraženih ne slijedi navedeni trend rasta novooboljelih osoba već iznosi 17 posto. Broj testiranih osoba tijekom jučerašnjeg dana iznosi 1088.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata u bolnici koje se liječe od COVID-19 bolesti je porastao za jednu osobu u odnosu na jučer i danas iznosi 96. Od tog je broja danas na respiratoru osam osoba. Tijekom jučerašnjeg dana umrla je jedna osoba.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđena 152 nova slučaja bolesti COVID-19. Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je ukupno 323 uzoraka iz opće populacije, svi uzorci su obrađeni u Zavodu za javno zdravstvo KKŽ, a dio nalaza još se očekuje tijekom današnjeg dana.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 603 slučajeva bolesti COVID-19,  72 osobe su ozdravile, a na bolničkom liječenju nalazi se 61 osoba. U OB Koprivnica preminule su dvije osoba starije životne dobi  (1933.g i 1936.g)  s pozitivitetom na koronavirus  koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze. Od početka pojave koronavirusa zabilježeno je ukupno 1858  slučajeva bolesti COVID-19.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 66 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.

Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (46), općine Davor, Oriovac i Rešetari (po šest), općina Oprisavci (četiri), grad Nova Gradiška te općine Bebrina, Brodski Stupnik, Klakar, Sibinj i Staro Petrovo Selo (po tri), općine Cernik, Dragalić, Nova Kapela, Slavonski Šamac i Vrbje (po dvije), općine Bukovlje, Donji Andrijevci, Gornja Vrba, Gornji Bogićevci, Okučani i Velika Kopanica (po jedna osoba) te 25 osoba s prebivalištem u drugim županijama.

U zadnja 24 sata preminule su tri osobe. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici “Dr. Josip Benčević” preminule su dvije osobe (M – 1937. godište i Ž – 1935. godište), a jedna je osoba preminula u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac (M – 1957. godište). Preminule su osobe imale i niz drugih komorbiditeta.

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 69 novih slučajeva zaraze  virusom SARS-Cov-2. S područja Karlovca je 26 osoba, Barilović jedna osoba, Draganić četiri, Duga Resa 11, Generalski Stol – jedna, Josipdol – dvije, Kamanje – jedna, Lasinja – jedna, Ogulin – osam, Ozalj – tri, Plaški – jedna, Saborsko – jedna, Slunj – ćetiri, Tounj – tri, Vojnić – jedna i Žakanje jedna osoba.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 2342 osobe. U samoizolaciji se nalazi 786 osoba.

U OB Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 53 osoba, osam osoba je na respiratoru, tri su novoprimljene, dvije muške osobe u dobi od 91 i 87 godina su na žalost preminule. U samoizolaciji se nalazi 60 djelatnika bolnice- 47 zdravstvenih i 13 nezdravstvenih. U OB Ogulin na COVID odjelu leži 23 pacijenata. Umrla je muška osoba, 1945.godište sa značajnim komorbiditetima. U samoizolaciji se nalazi 56 djelatnika bolnice, od toga šest liječnika.

Inspekcija SCZ Karlovac- područje Karlovca- trgovine- jedna, ugostiteljski objekti- dva, uslužne djelatnosti- dva. Nisu utvrđene nepravilnosti.

U suradnji sa sanitarnim inspektorom provedeni su nadzori u četiri caffe bara – nisu utvrđene nepravilnosti. U suradnji s turističkom inspekcijom provedena je kontrola prekoračenja radnog vremena u dva caffe bara. U jednom caffe baru je utvrđeno prekoračenje te je inspektorica uz pisane zapisnika poduzela mjeru pečaćenja objekta. U timu su bili i policijski službenici.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 23 osobe iz Dubrovnika, 15 iz Metkovića, sedam iz Župe dubrovačke, po dvije iz Konavala i Opuzena i jednoj osobi iz Ploča.

Ukupno je zaraženo 28 osoba muškog i 22 osobe ženskog spola, a za njih 22 utvrđena je epidemiološka veza. Preminule su dvije osobe. Jedna ženska osoba iz Metkovića (rođ.1955.) i jedna muška osoba iz Župe Dubrovačke (rođ. 1948.) .

Izliječene su 34 osobe: 11 iz Dubrovnika, osam iz Metkovića, šest iz Konavala, četiri iz Opuzena, dvije iz Župe dubrovačke, po jedna iz Ploča i Stona i jedna osoba koja nema prebivalište na području te županije. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 47 osoba pozitivna na koronavirus. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, jedan bolesnik je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a šest je na invanzivnoj ventilaciji.

U posljednja 24 sata obrađena su 204 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 23 175 uzoraka. U samoizolaciji su 804 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 98 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

U laboratorijima KBC-a Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je ukupno 560 uzoraka, od kojih su 243 s područja Osječko-baranjske županije pozitivni na koronavirus.

Na području Osijeka i osječkih prigradskih naselja je 119 novopozitivnih, 16 je na području Valpova, 14 Belišća, 12 Đakova, deset je osoba s područja Našica, sedam Donjeg Miholjca i pet s područja grada Belog Manastira. U općinama Bilje i Čepin je po deset novopozitivnih na koronavirus, po pet u Bizovcu i Koški, a po četiri na području općina Antunovac i Petrijevci. Po dvije novopozitivne osobe prebivalište imaju na području općina Đurđenovac, Kneževi Vinogradi, Viškovci i Vuka, a po jedna na području općina Magadenovac, Popovac, Erdut, Čeminac, Ernestinovo, Marijanci, Donja Motičina, Darda, Drenje, Podgorač, Šodolovci, Strizivojna, Trnava i Viljevo.

Na bolničkom liječenju nalazi se 200 osoba, 46 u Općoj županijskoj bolnici Našice, 154 u KBC-u Osijek od kojih je 25 na respiratoru. Tijekom posljednjih 24 sata preminulo je osam osoba pozitivnih na koronavirus.

Sedam u KBC-u Osijek, dvije ženske osobe iz Osijeka, 1940. i 1943. godište, dvije muške osobe iz Osijeka, 1932. i 1958. godište, ženska osoba iz Čepina, 1946. godište, muška osoba iz Ernestinova, 1943. godište i muška osoba iz Josipovca 1952. godište. Jedna ženska osoba iz Markovca Našičkog, 1959. godište preminula je u Općoj županijskoj bolnici Našice.

Na području Šibensko-kninske županije 73 osobe su oboljele o od COVID-19 infekcije. Na odjelu infektologije šibenske bolnice liječe se 33 osobe, nitko nije na respiratoru. Trenutno su 184 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 757 osoba.

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su 104 nove osobe pozitivne na koronavirus. Riječ je o osobama s područja sljedećih jedinica lokalnih samouprava: Grad Donja Stubica (pet), Grad Krapina (12), Grad Oroslavje (pet), Grad Pregrada (četiri), Grad Zabok (devet), Grad Zlatar (sedam), Općina Bedekovčina (šest), Općina Budinščina (jedna osoba), Općina Desinić (tri), Općina Đurmanec (jedna osoba), Općina Gornja Stubica (šest), Općina Hrašćina (jedna osoba), Općina Hum na Sutli (jedna osoba), Općina Konjščina (dvije osobe), Općina Kraljevec na Sutli (jedna osoba), Općina Krapinske Toplice (šest), Općina Kumrovec (jedna osoba), Općina Lobor (četiri), Općina Mače (jedna osoba), Općina Novi Golubovec (jedna osoba), Općina Marija Bistrica (tri), Općina Petrovsko (jedna osoba), Općina Radoboj (tri), Općina Stubičke Toplice (tri), Općina Sveti Križ Začretje (devet), Općina Tuhelj (šest) i Općina Zlatar Bistrica (dvije osobe). U istom su razdoblju preminule četiri osobe pozitivne na SARS CoV-2.

Oporavilo se dodatnih 47 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 1.043. U samoizolaciji se nalaze 1.453 osobe. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 66 pacijenta pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 13 na respiratoru. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalazi se 28 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2.

U zdravstvenim ustanovama Krapinsko-zagorske županije je pozitivno 50 djelatnika te ih je dodatnih 50 u samoizolaciji.

Na koronavirus je pozitivno 46 djelatnika i 128 korisnika iz 13 domova za starije i nemoćne i drugih pružatelja socijalnih usluga smještaja, od 28 ukupno koji djeluju na području Krapinsko-zagorske županije.

U osnovnim i srednjim školama na području Krapinsko-zagorske županije na koronavirus je pozitivno 36 učenika i 14 djelatnika, dok je u samoizolaciji 721 učenik i 17 djelatnika.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite u subotu.

Najviše novozaraženih osoba, njih devet, s područja je Bjelovara, šest novooboljelih osoba s područja je Daruvara, tri nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su na području Čazme, dvije novooboljele osobe s područja su Garešnice, a po jedna novozaražena osoba s područja je općina Ivanska, Veliki Grđevac, Dežanovac, Kapela i Šandrovac.

Na covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 31 pacijent od kojih je dvoje na respiratoru. U samoizolaciji je 1281 osoba.

Na području Zadarske županije  je 119 novooboljelih osoba od koronavirusa. Novozaražene osobe su sa područja gradova Zadar (71), Benkovac (8), Biograd (dvije) i Obrovac (dvije) te općina Bibinje (jedna osoba), Jasenice (jedna osoba), Kali (sedam), Pakoštane (tri), Poličnik (dvije), Posedarje(dvije), Povljana (četiri), Preko (jedna), Starigrad (jedna), Sukošan (četiri), Sv.Filip i Jakov (pet), Škabrnja (dvije), Vir (jedna), Vrsi (jedna) i Zemunik Donji (jedna).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 479 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 2040 stanovnika, a istekao je za njih 13077.

Testiranja u Domu za stare i nemoćne osobe Zadar pokazala su da je na koronavirus pozitivno još 10 korisnika.

U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima  hospitaliziran je 41 bolesnik od kojih je četiri na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je osam bolesnika.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

Podsjetimo, u našoj zemlji je u petak zabilježeno 2.958 novih slučajeva zaraze virusom SARS-Co2 te je broj aktivnih slučajeva ukupno 18.193. Među njima su 1.992 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 217 pacijenata. Preminulo je 57 osoba.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.