Foto: Srecko Niketic/PIXSELL/ilustracija

U Hrvatskoj 204 nova slučaja zaraze koronavirusom, dvije osobe preminule: U Zagrebu 41 novooboljela osoba

Autor: J.A.

U posljednja 24 sata zabilježena su 204 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1268.

Među njima je 278 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 15340 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 257 preminulo. Ukupno se oporavilo 13815 osoba, od toga 828 u posljednja 24 sata.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a izliječeno je 26 osoba, izvijestio je u srijedu županijski stožer civilne zaštite.

Riječ je o tri muškarca iz Dubrovnika, od kojih jedan ima utvrđenu epidemiološku vezu vezu, kao i muškarac iz Župe dubrovačke za kojeg epidemiološka obrada još traje. Pozitivni su i dva muškarca i žena koji nemaju prebivalište u županiji.

Među 26 izliječenih njih 16 je iz Dubrovnika, pet iz Metkovića, po jedna osoba iz Dubrovačkog primorja, Slivnog i Opuzena te dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 16 osoba, od kojih tri na respiratoru. U samoizolaciji je 439 osoba. Od početka pandemije analizirano je ukupno 13 358 uzoraka.




Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 12 je novooboljelih osoba od COVID-19. Devet oboljelih osoba je s područja Gospića, 2 s područja Otočca te 1 s područja Novalje.

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 160 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 54 aktivnih slučaja, 104 osobe su izliječene te dvije osobe preminule, javlja lokalni stožer.




U protekla 24 h testirano je 57 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 259 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID 19” kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

Zadarska županija

Zadarska županija u zadnja 24 sata bilježi pet koronavirusom novozaraženih osoba, pa je sada na području županije ukupno 181 aktivan slučaj zaraze. Svi novozaraženi su muškarci, i to četvorica iz Zadra, a jedan iz Sukošana. U protekla 24 sata testirana su 202 uzorka, pod aktivnim su nadzorom 364 osobe, a istekao je za njih 7327.

Na Covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 19 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru. Zadarska policija nije zabilježilo nijedno kršenje propisane mjere samoizolacije.

Brodsko-posavska županija

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je šest (6) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (3), općina Nova Kapela (1), općina Sibinj (1) i općina Garčin (1). Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 612, dok je broj aktivnih slučajeva 63 (49 aktivnih osoba manje nego prethodni dan).

Hospitalizirano je 13 osoba (isto kao i prethodni dan), a jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 736 osoba (84 osobe više nego prethodni dan). U županijskoj karanteni nalazi se 1 pozitivna osoba.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 96 slučajeva zaraze koronavirusom, 84 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 715 osoba, a ukupno je testirano 8418 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 112 uzoraka, od kojih je 10 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Karlovačka županija

Od ukupno pristiglih 178 nalaza (16 Ogulin, 162 Karlovac), u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji zabilježeno je 13 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 . Oboljelo je 6 muškaraca i 7 žena. Deset osoba je iz Karlovca, dvije osobe iz Ozlja i jedna osoba iz Ogulina. Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 294 osobe. U samoizolaciji se nalazi 458 osoba.

U Karlovačkoj županiji ukupno je 10 učenika pozitivnih na COVID-19 te 2 zaposlenika škola. Osam razrednih odjela se nalazi u samoizolaciji, 182 učenika te 14 zaposlenika. Inspekcijski nadzori SZC: Područje grada Karlovca: trgovine- 6, uslužne djelatnosti -2, ugostiteljski objekti-4. Nisu utvrđene nepravilnosti.

Međimurska županija

Do sada je u Međimurju testirano ukupno 6 206 osoba. Od jučer neobrađenih uzetih uzoraka svih 89 nalaza je negativno, a tri nalaza su pozitivna. Danas do 11 sati, testirano je 187 osoba, 74 nalaza je negativno, ostalih 113 je u obradi. Trenutno je mjera samoizolacije određena za 674 osobe.

Trenutno je 53 aktivna slučaja – 10 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 19 osoba sa svadbenih svečanosti, 5 osoba je kontakt sa oboljelima koji su prisustvovali svadbi, 14 osoba koje su kontakti s ranije potvrđenim, 2 osobe koje su se vratile sa ljetovanja, 3 osobe strani državljani koji rade na području MŽ i 2 osobe koje su se zarazile izvan Hrvatske

Krapinsko-zagorska županija

U protekla 24 sata je na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano 15 novih osoba pozitivnih na koronavirus, sa prebivalištima na području Grada Krapina (5), Općine Đurmanec (2), Općine Radoboj (2), Općine Desinić (1), Općine Gornja Stubica (1), Općine Kraljevec na Sutli (1), Općine Mače (1), Općine Veliko Trgovišće (1) i Općine Zagorska Sela (1).

Radi se o poznatim kontaktima već oboljelih osoba. U istom razdoblju ozdravilo je 5 osoba, pristiglo je i 118 negativnih nalaza, a rezultati 1 uzorka se još čekaju.

Grad Zagreb

Proteklog dana u Gradu Zagrebu je zabilježen 41 novi slučaj zaraze koronavirusom, te je broj aktivnih slučajeva 483, izvijestio je u srijedu zagrebački Stožer civilne zaštite.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u posljednja 24 sata testirano je 1142 uzoraka, a ukupno je u Zagrebu napravljeno više od 2000 testiranja s obzirom na to da se testira i u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar.

Mjera samoizolacije određena je za njih 190, a 49 osoba je izliječeno.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna osoba, iz Knina, oboljela je od COVID-19 infekcije. Trenutno su 24 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovano je 46 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Osječko-baranjska županija

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 289 uzoraka od kojih je 11 bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2. Četiri novopozitivne osobe imaju boravište na području Grada Osijeka, tri Grada Đakova, a po jedna na području Grada Belišća te općina Darda, Strizivojna i Vuka.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek i dalje se nalazi 19 pacijenata oboljelih od COVID-19, s tim da su sada tri pacijenta na respiratoru.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 623 obrađena testa danas su 52 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 30, Kaštela 1, Omiša 2,Sinja 7, Solina 3, Trilja 1, Dugog Rata 1, Dugopolja 1, Hrvaca 1, Jelse 1, Podbablja 2, Sućurja 1 i Podstrane 1 osoba.

Od 52 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 23 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1186 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 47 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 5 osoba nalazi na respiratoru.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutno su aktivna 192 slučaja, izvijestio je u srijedu Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Jedna je novooboljela osoba u Zaprešiću, šest u Velikoj Gorici, dvije osobe u Dugom Selu, dvije u Vrbovcu, tri u Svetom Ivanu Zelini, te po jedna osoba u općinama Križ, Rugvica i Bedenica. Izliječeno je deset osoba, a jedna je osoba umrla.

Od novooboljelih, 11 su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s boravkom u Bosni i Hercegovini, dok je za pet slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 48 osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, od početka pandemije evidentirano je 700 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječene su 493 osobe, a 15 ih je umrlo.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Kod svih novodetektiranih COVID-19 pozitivnih osoba radi se o bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba, a liječe se kod kuće.

U jednom od navedenih slučajeva radi se o učeniku nižih razreda jedne osnovne škole s područja Grada Varaždina te su stoga 21 dijete s po jednim roditeljem i učiteljicom stavljeni u mjeru samoizolacije. U istom razdoblju oporavilo se deset novih osoba, čime je aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 14, a navedenoj brojci i dalje pribrajamo dvije hospitalizirane osobe iz druge županije.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 5 osoba, od čega su tri osobe iz Varaždinske županije, dok se dvije dodatne osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji time imamo 200 registriranih slučajeva zaraze, a dodatnih 16 slučajeva nam se pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 2 nove pozitivne osobe na COVID-19 (1 osoba iz Vinkovaca i 1 iz Vrbanje). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 750, od kojih je 667 osoba izliječeno, a ukupno je 16 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 7 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 154 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 10719.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tri su nova slučaja zaraze COVID-19. Dvije novozaražene osobe s područja su grada Daruvara, a jedna novooboljela osoba s područja je općine Đulovac.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji je danas 10 novozaraženih osoba i 28 ozdravljenih. Šest su kontakti s ranije zaraženima. Iz Doma za starije u Delnicama nema danas novozaraženih. 71 aktivan slučaj u PGŽ- u, 392 osobe u samoizolaciji.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 300 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan, epidemiološka obrada je u tijeku. Izliječeno je 7 osoba. Trenutno je 9 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobi s područja grada Petrinje koja je bila pod zdravstvenim nadzorom tipa samoizolacije u kući.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđen jedan novi slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a riječ je o osobi mlađe životne dobi s đurđevačkog područja. Pet osoba je proglašeno zdravima, na bolničkom liječenju je jedna osoba, a u ovom trenutku  na području županije je sedam aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 202 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 54 osoba.

Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 144 novih slučajeva te se broj aktivnih slučajeva popeo na ukupno 1.894. Među njima je 278 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Dvije osobe su preminule, izvijestio je Nacionalni stožer.

Jedna osoba preminula je u KBC Split (M, 1935. godište) te jedna u KB Dubrava (Ž, 1945. godište).

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak otkrio je u razgovoru za Dnevnik Nove TV da su serološka testiranja pokazala da je u Hrvatskoj oko 400.000 ljudi došlo u kontakt s koronavirusom, a da imunitet krda možemo najranije steći sredinom iduće godine.

Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.