NOVE MJERE ZBOG KORONAVIRUSA: Zatvorenicima u posjet ne mogu dolaziti djeca

Autor: Dnevno

Niz dodatnih mjera koje se od sredine ožujka uvode u hrvatskim kaznionicama u svrhu spriječavanja širenja zaraze korona virusom dočekale su hrvatske zatvorenike, pa tako i odluka Uprave za zatvorski sustav i probaciju koja je ograničila pravo zatvorenika na posjete.

Ukinute pogodnosti

Posjete se mogu odobriti isključivo po posebnom odobrenju upravitelja, a kada je to nužno radi zaštite prava zatvorenika u sudskom postupku ili u drugim nepredvidivim slučajevima, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa.

Uz prrethodno navedeno, zatvorenicima se ne odobravaju duže i češće posjete te izlasci, a obustavljene su i sve aktivnosti organizacija civilnog društva u kaznenim tijelima.

Smanjen je i broj izvođenja zatvorenika na sud zbog čega je pojačano korištenje video-linka sa sudovima.

Obustavljeno je i upućivanje zatvorenika na rad izvan kaznenog tijela, dok su u suradnji zdravstvene zaštite i osiguranja u kaznenim tijelima utvrđeni protokoli zaprimanja paketa za zatvorenike.

Ublažavanje štetnih psiholoških posljedica

Radi ublažavanja štetnih psiholoških posljedica tih mjera, ali i omogućavanja održavanja kontakata između zatvorenika i članova njihovih obitelji, osobito djecom, zatvorenicima je omogućeno češće i duže telefoniranje, a uz podršku UNICEF-a proširena je mogućnost video-posjeta zatvorenicima.

Zatvorenicima je omogućen i češći boravak na svježem zraku te su intenzivirane aktivnosti strukturiranog i svrhovitog korištenja slobodnog vremena zatvorenika koliko je to moguće.

Ministarstvo napominje da dosad nije zabilježen slučaj zaraze osoba lišenih slobode novim koronavirusom.

KAOS U ZATVORIMA DILJEM ITALIJE: Zatočili čuvare, šestero mrtvih

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.