FOTO: Pixabay

NOVA KARTA STANJA U EUROPI Evo kako stojimo u odnosu na druge države Europske unije

Autor: Matea Vidić

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je novi tjedni prikaz epidemiološkog stanja u Europskoj uniji pa u crveno, države koje bilježe rast broja zaraženih u odnosu na 100 tisuća stanovnika, dodao i Austriju i Italiju.

“Stope zaraza, popunjenosti bolnica, ali i smrtnost povećavaju se u cijeloj Europi”, upozorila je direktorica ECDC-a Andrea Ammon u razgovoru za BBC i pozvala na pokretanje masovnih testiranja i praćenja kontakata.

U novoj verziji, samo je jedna država većim dijelom zelena, a to je Norveška, ali bez regije Osla koja je u narančastoj zoni. Iz zelene u narančastu prešle su i Finska i Grčka dok se stanje nije promijenilo u Njemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Cipru i tri baltičke zemlje.

Foto: ECDC

I dok većina bilježi porast broja zaraženih i prelazi u crvenu skupinu, sivo su označene Belgija i Velika Britanija zbog nedostatnih ažuriranih podataka.

Ipak, veliki broj država posegao je za strožim mjerama pa je Wales u dvotjednoj karanteni, Irska ima takozvane najstrože mjere u Europi gdje je cijelo stanovništvo u karanteni od šest tjedana, a sve trgovine koje nisu nužne su zatvorene. S druge strane, škole su otvorene.

Belgija se pak odlučila za noćni redarstveni sat i zatvaranje kafića i restorana tijekom mjesec dana, a vlasti govore o puno gorem stanju nego u proljeće.

Rekordne brojeve bilježi većina država, a Portugal se zbog istih odlučio na opću karantenu dok su kretanja među općinama, u cijeloj zemlji za praznik Svih svetih, zabranjena od 30. listopada do 3. studenog. S druge strane, trgovački centri, restorani i hoteli u Sloveniji su zatvoreni, a radi samo trećina javnog prijevoza.

Područje Hrvatske, u potpunosti je crveno, kakvo je bilo i u prethodnom razdoblju, iako je belgijski centar na svojoj karti ranije, Istru označio zelenom. No, i ta regija od jučer bilježi porast novozaraženih koje povezuje s uvezenim slučajevima. Od jučer su na snazi i nešto strože mjere.

Autor:Matea Vidić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.