Photo: Davor Pongracic/CROPIX/POOL/PIXSELL

NEMA LABAVO! Capak najavio moguće pooštravanje mjera, ali i nova pravila za samoizolaciju

Autor: Dnevno

Lokalni su stožeri u posljednjih nekoliko dana zatražili od Nacionalnog postrožavanje mjera protiv širenja koronavirusa, a ako se brojke povećaju u narednih par dana, mjere bi mogle biti još i strože, posebice one za učenike, rekao je Krunoslav Capak za Novu TV.

Capak je tom prilikom komentirao i ljutite poruke, ovog puta ne mladenki nego vlasnika fitness centara iz Splitsko-dalmatinske županije.

“Kontinuirano smo u kontaktu sa županijskim stožerom koji je donio tu odluku zbog nepovoljne situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odlučili su jer je dio oboljelih u anamnezi imao dolazak u teretanu”, govori.

Član Nacionalnog stožera komentirao je i ulazak virusa u domove za starije, ali i slučaj u Varaždinskoj županiji gdje je u općini Vinica određeno nošenje maski u na otvorenom.

“Generalno su kliničke slike slabije. Imamo puno pacijenata koji su asimptomatski. Naravno da oni mogu prenositi bolest, tako su u jednom od domova u Splitsko-dalmatinskoj županiji gotovo svi pozitivni”, govori.

“Neke europske zemlje su donijele takve odluke da se maske nose i na otvorenom gdje se ne može izbjeći gužva, kao u Parizu. Ovo je za mene izrazito pozitivna inicijativa lokalne zajednice. Pročitao sam na internetu da tamo živi svega 3700 ljudi, oni se svi međusobno vjerojatno poznaju i dogovorili su se tako s obzirom na to da imaju velik broj zaraženih s jednog vjenčanja i da je jedan svećenik pozitivan”, rekao je.

Naposljetku, najavio je i kako se razmatraju novi kriteriji za određivanje samoizolacije.




“Postoje neka nova saznanja oko definicije bliskog kontakta koja je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, epidemiolozi će raspravljati o tome. Uvijek je bolji veći oprez, ali moramo voditi računa i o gospodarstvu. Raspravljat će se o tome”, zaključuje.

“Negdje će se nešto pooštravati, jer je prema najnovijim istraživanjima distanca ne znači toliko puno koliko maska. Neke stvari ćemo modificirati u tom smjeru. Nismo za labavije kriterije”, dodaje.

STOŽER OBJAVIO NOVE PODATKE: Imamo 312 novozaraženih, tri su osobe preminule




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.