Photo: Davorin Visnjic/POOL/PIXSELL

Na snagu stupa NOVA ODLUKA: Evo tko još od danas mora nositi maske na licu!

Autor: Daniela Delale

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 92 novozaraženih koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1204, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Iz platforme broj novooboljelih u 24 sata je 92, čime je ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj 3953”, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević na konferenciji za medije.

Aktivnih slučajeva je 1204, a ukupno oporavljenih je 2639. Ukupno je do sada testirano 97.724 osoba, a u posljednja 24 sata 1804. Na bolničkom liječenju nalazi se 132 osoba, a pet od njih je na respiratoru. Nema preminulih, pa je broj ukupno preminulih i dalje 120. U samoizolaciji se nalazi 5002 osobe. U zdravstvenom sustavu je 83 aktivan slučaj, a u samoizolaciji je 498 zdravstvenih djelatnika.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je današnji broj novozaraženih veći, ali da nema novih žarišta, već je riječ o poznatim situacijama i jednoj obitelji u Karlovačkoj županiji.

Na snagu stupa nova mjera

Na snagu danas stupa odluka da maske na licima moraju nositi zaposlenici ustanova koje rade sa strankama, kao i stranke koje dolaze u te ustanove. To se odnosi na pošte, banke i sve druge ustanove u kojima se pružaju usluge, kao što su i frizeri, pedikeri… sve uslužne djelatnosti u kojima dolazi do kontakta između pružatelja i primatelja usluge.

“U lječilištu kraj Siska nalazi se 16 danskih turista, jedan je pozitivan. Imamo jednu švicarsku obitelj za koju smo dobili obavijest iz Švicarske da su se zarazili u jednom splitskom apartmanu”, odgovorio je Tihomir Capak na pitanje ima li zaraženih turista u Hrvatskoj.




Broj novooboljelih osoba po županijama

Na području Primorsko-goranske županije danas je pet novozaraženih koronavirusom, a dvoje izliječenih prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Od toga su četiri osobe obitelji kontakata i svi su bili u samoizolaciji, a jedna je osoba iz Srbije, ali je također sukladno preporuci Stožera bila u samoizolaciji.




Trenutno je u županiji 40 aktivno oboljelih i 88 izliječenih osoba. Devet osoba je na bolničkom liječenju na Klinici za infektologiju u KBC-u Rijeka sa srednjeteškom do teškom kliničkom slikom. Prosječna dob svih bolesnika je 60 godina.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 5 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške osobe iz Dubrovnika mlađe i srednje životne dobi, muškoj i ženskoj osobi iz Župe dubrovačke srednjih godina, te mlađem muškarcu iz Metkovića.

U Zagrebu je evidentirano 18 novozaraženih osoba.

U Karlovačkoj županiji 12 je novooboljelih.

U Brodsko-posavskoj županiji četiri su nove pozitivne osobe.

U Istri su utvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o osobama koje su bliski kontakt već pozitivnih osoba, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u srijedu je potvrdio osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, koji su kontakti ranije oboljelih.

Na području Splitsko-dalmatinske županije devet je novooboljelih od Covida-19, od čega šestero iz Splita, a svi su kontakti ranije oboljelih, priopćio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

U Zagrebačkoj županiji evidentirana su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, te su trenutno aktivna 64 slučaja, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 228 uzoraka. Šest je bilo pozitivno na koronavirus, tri iz Osijeka, dva iz Našica i jedan s područja Belog Manastira.

Na području Krapinsko – zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 osoba pozitivna na koronavirus (Oroslavje). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko – zagorske županije je 12. U samoizolaciji se nalazi 55 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 10 novih pozitivnih osoba na COVID-19 ( 4 osobe iz Starih Mikanovaca, 3 iz Vinkovaca, 2 iz Tovarnika i 1 iz Vukovara). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 137, od kojih su 52 osobe izliječene. Trenutno su u županiji 3 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 103 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3586. U samoizolaciji na području županije nalaze se 462 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pozitivno je 5 zdravstvenih radnika (1 liječnik i 4 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 38 radnika (10 liječnika, 24 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 3 nezdravstvena radnika).

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 201 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih su 2 pozitivna. Radi se o osobama koje su bliski kontakt već pozitivnih osoba.

Na zadarskom području jedna je novooboljela osoba, a riječ je o kontaktu ranije oboljele osobe. Aktivni nadzor provodi se nad 409 stanovnika, a istekao je za njih 4337. Na području Zadarske županije trenutačno su 52 osobe zaražene koronavirusom. Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 6 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 142 uzorka. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

Na području Virovitičko-podravske županije zabilježena su četiri nova slučaja.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 83 aktivna slučaja zaraze korona virusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji nalazi se 78 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 294 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 90 uzoraka od kojih je 8 pozitivnih rezultata na korona virus (COVID-19). Ukupno je testirano 2817 uzoraka. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

U Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih. Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

Evo koliko bi četveročlanu obitelj mjesečno koštale maske kad bi ih mijenjali po preporuci Stožera

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.