Foto: Pixabay

NA PRAGU VELIKOG OTKRIĆA: Otkriven dostupan lijek koji u roku od 24 sata sprječava širenje koronavirusa kod zaraženih pacijenata

Autor: Ines Brežnjak

Znanstvenici s Instituta za biomedicinske znanosti pri državnom Sveučilištu Georgia otkrili su da postoji lijek koji se može jednostavno popiti, a u potpunosti je učinkovit u sprječavanju širenja novog koronavirusa, 24 sata nakon što ga pacijent popije, prenosi zimo.hr.

Tim kojeg predvodi dr. Richard Plemper prvotno je otkrio da je Molnupiravir zapravo vrlo učinkovit protiv virusa gripe.

U ovom je slučaju prvi put pokazano da već postojeći lijek koji se unosi oralno brzo blokira transmisiju virusa SARS-CoV-2, a to bi moglo promijeniti pravila igre, ističe dr. Plemper objavi koja je objavljena na EurekaAlert.

Ometanje široke transmisije novog virusa do vremena kad cjepivo bude široko dostupno najvažnija je zadaća u stavljanju bolesti COVID-19 pod kontrolu i ublažavanju katastrofalnih posljedica pandemije, a s obzirom da se navedeni lijek može uzeti oralnim putem, terapija istim može očekivati vrlo rano s tri potencijalne prednosti: zaustaviti progresiju bolesti prema težem obliku kod pacijenta, skratiti fazu zaraznosti kako bi se smanjila emocionalna i socioekonomska cijena izolacije te brzo gašenje lokalnih epidemioloških žarišta.

zabilježeno je da Molnupiravir ima širok spektar aktivnosti protiv respiratornih RNK virusa te da liječenje zaraženih životinja oralnim putem tim lijekom smanjuje virusno opterećenje nekoliko puta, dramatično smanjujući i transmisiju, pojasnio je dr. Plemper te nadodao da te značajke čine Molnupiravir moćnim kandidatom za farmakološku kontrolu bolesti COVID-19.

Studija koju je Plemperov tim proveo objavljena je u znanstvenom časopisu Nature Microbiology, a u njoj je Molnupiravir prenamijenjen za borbu protiv virusa SARS-CoV-2, a u testiranju su korištene vjeverice, kako bi se vidjelo koliko taj lijek suzbija transmisiju.

Prvo su vjeverice zarazili novim koronavirusom, a onda su pratili širenje virusa među njima, koje je krenulo tako što se virus širio iz nosa životinja. Nakon toga su im dali Molnupiravir, a kada su u isti prostor stavili zaražene vjeverice koje su uzele lijek s nezaraženima, nitko nije bio zaražen u kontaktu.




Pokažu li se podaci dobiveni na vjevericama uspješnima i u testiranju s ljudima, COVID-19 pacijenti koji bi primili Molnupiravir mogli bi postati nezarazni u roku od 24 sata, stoji u članku.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.