Foto: Profimedia

NA KORAK DO SPUTNJIKA V: Beroš zatražio dokumentaciju za odobrenje cjepiva!

Autor: Matea Vidić

Kako doznaje Jutarnji listMinistarstvo vanjskih i europskih poslova zatražilo je od ruske strane dokumentaciju vezanu za Sputnjik V, tamošnje cjepivo protiv virusa covida-19 kojeg pak još nije odobrila Europska agencija za lijekove (EMA). Ipak, temeljem zatražene dokumentacije, odluku bi mogla donijeti Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Naime, iz ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj potvrdili su kako je u utorak održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i ministra zdravlja Republike Hrvatske Vilija Beroša. Na istom je naime rečeno kako je u kojem je Hrvatska zainteresirana za kupnju potrebne količine cjepiva Sputnjik-V iz Rusije u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona Republike Hrvatske.

“Sugovornici su izrazili zajedničko mišljenje kako se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj i dalje zadržava određena razina slučajeva zaraze od koronavirusa te su otkriveni novi sojevi koronavirusa koji još nisu proučeni epidemiolozima i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku”, priopćili su iz ruskog veleposlanstva.

Navedeno je potvrdio i HALMED koji govori, procedura u ovom slučaju kraća je nego ona EMA-e, no tvrde i kako nisu zaprimili ni zahtjev i dokumentaciju, ali su upoznati s komunikacijom s ruskim vlastima.

Tvrde i kako je prema informacijama EMA-e, proizvođaču cjepiva Sputnjik V zasad pružen znanstveni savjet u sklopu kojeg je informiran o važećim regulatornim i znanstvenim smjernicama za razvoj cjepiva, a očekuje se i da bi postupak postupne ocjene za cjepivo Sputnjik V pri EMA-i mogao biti pokrenut sredinom ožujka, stoga očekuju brzo odobravanje cjepiva u svakom slučaju.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.