Foto: Profimedia

MUKE PO CJEPIVU: EU uložila milijune u razvoj, a ukoliko se problem s farmaceutima ne riješi biti će primorana na radikalan potez

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Kriza s cjepivom u Europi i dalje traje. Tako je Europska komisija (EK) pozvala britansko-švedsku farmaceutsku tvrtku AstraZenecu da ispuni svoju ugovornu, društvenu i moralnu obvezu i isporuči Europi ugovorene doze cjepiva protiv covida-19.

Europska unija potpisala je ugovor s AstraZenecom o isporuci 400 milijuna doza cjepiva, a tvrtka je u međuvremenu objavila da će kasniti s proizvodnjom iako joj cjepivo na razini EU još nije ni odobreno.

Hrvatska je od AstraZenece naručila 2,7 milijuna doza. S isporukama kasne i druga dva proizvođača, Pfizer i Moderna.

“Mi smo potpisali ugovor za proizvod koji tada nije postojao i koji još ni danas nije odobren za uporabu. Potpisali smo ga bismo omogućili tvrtki da izgradi proizvodne kapacitete kako bi mogla proizvesti određenu količinu doza cjepiva da ih se može isporučiti na dan odobrenja”, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Odbacila je argumente koje je u intervjuu dao predsjednik uprave Astrazenece Pascal Soriot da u ugovoru postoji odredba koja kaže da će tvrtka dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obveze, ali da je to ne obvezuje na točno određene vremenske rokove za isporuke cjepiva.

“Takvo stajalište nije korektno ni prihvatljivo. Mi smo unaprijed platili kako bismo osigurali da tvrtka preuzme obvezu da proizvede određenu količinu doza cjepiva i prije odobrenja za uporabu. Odbacujem logiku ‘tko prvi dođe njegovo je’, to može funkcionirati u mesnici u susjedstvu, ali ne i kada su u pitanju potpisani ugovor”, istaknula je povjerenica.

Prema izvorima iz EK, AstraZeneci je odobren iznos od 336 milijuna eura, od čega je već dobar isplaćen. Kyirakides je rekla da se ta kompanija ugovorom obvezala da će cjepivo isporučiti iz svoja četiri proizvodna pogona, dva u Velikoj Britaniji i dva u EU-u. “U ugovoru nema odredbe o prioritetu i nema hijerarhije”, rekla je.




Novi sastanak predstavnika Komisije, država članica i predstavnika AstraZenece predviđen je večeras u 18.30.

“Pozivam AstraZenecu da se u potpunosti angažira na izgradnji povjerenja, da dostavi potpune informacije i ispuni svoju ugovornu, društvenu i moralnu obvezu”, istaknula je povjerenica. EK je također zatražila od tvrtke odobrenje da se objavi potpisani ugovor, koji je zaštićen odredbom o povjerljivosti.

Soriot, pak, europske vlade poziva da ne budu toliko osjetljive. Tvrdi da pod stresom reagiraju loše. “Vlade su pod pritiskom. Svi su pomalo razdražljivi ili emotivni”.




“Imali smo takvih početnih problema i u lancu opskrbe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali ugovor s njima potpisan je tri mjeseca prije sporazuma s EU-om o cjepivima. Dakle, s Ujedinjenim Kraljevstvom smo imali dodatna tri mjeseca da popravimo sve probleme”, dodao je.

Kao odgovor na kašnjenja, Unija bi mogla ograničiti izvoz cjepiva proizvedenih na njezinu teritoriju. Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je da će tvrtke koje proizvode cjepivo na prostoru EU-a morati “unaprijed obavijestiti kad god žele izvesti cjepiva u treće zemlje”.

Možda bi se EK nakon problema s farmaceutima trebala ugledati na predsjednika Tanzanije Johna Magufulija koji je u srijedu rekao da njegovoj državi nije potrebna karantena jer stanovnike od koronavirusa štiti Bog, a da su rješenja iz kućne radinosti, poput udisanja vodene pare, djelotvornija od cjepiva .

“Cjepiva nisu dobra. Da jesu, onda bi bijelac napravio cjepivo za HIV/AIDS“, rekao je Magufuli u govoru na zapadu zemlje.

U Tanzaniji, državi s oko 58 milijuna stanovnika, od početka pandemije službeno je bilo 509 slučajeva zaraze koronavirusom, s 21 smrtnim slučajem.

Vlada Tanzanije bila je na meti kritika međunarodne zajednice jer je tajila podatke o zaraženima, a Magufuli je objavio da su na koronavirus bili pozitivni papaja, koza i ovca.

Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.