Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

MOĆI ĆE VAS KAZNITI U VLASTITOJ KUĆI? Ne samo vas, već i vaše goste, a jao li ga vama ako ne nosite maske!

Autor: Ana Korenić

Novčane kazne za fizičke osobe koje se ne pridržavaju odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite mogle bi stupiti na snagu već ovog petka jer se tijekom vikenda radilo se na tri nova članka Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, o kojima su jučer premijer Andrej Plenković i ministri razgovarali na online sastanku.

Još nisu utvrđeni svi detalji, odnosno najviše se govorilo o visini kazne, što bi trebalo biti potvrđeno u ponedjeljak do 15 sati, kad je zakazana sjednica Vlade. Iako se do sada govorilo samo o kaznama za nenošenje maski, radi se na implementiranju tri članka koja omogućavaju kazne fizičkih osoba.

Jedan članak se odnosi na zaštitne maske, drugi na javna okupljanja, a treći na privatne zabave. Kada se govori o privatnim zabavama, više puta su iz Stožera napominjali da se ne može tek tako ulaziti u tuđe domove, iako se upravo takva okupljanja smatraju najvećim žarištima.

Unatoč tome su otvorili mogućnost za kažnjavanje građana u njihovim domovima, piše Jutarnji. To bi funkcioniralo tako da, ako policija utvrdi da je više od deset osoba na zabavi, svi bi mogli dobiti kaznu koja se odnosi na Odluke o ograničavanju okupljanja.

Ako nemaju maske, mogu dobiti i kaznu za nenošenje maske. Što se tiče kazni koje se tiču javnih okupljanja, više neće biti odgovaran samo organizator, nego i sami sudionici ako se okupe u većem broju od dopuštenog, u ovom slučaju 25.

NEMA VIŠE SJEDENJA NA KLUPICI U PARKU

Vjerojatno će oko (ne)nošenja maski biti najviše posla i propisanih kazni jer se obveza nošenja maski odnosi se na sve zatvorene prostore, ali i na otvorene gdje se ne može održati metar i pol fizičkog razmaka.




Da pojasnimo, ako na klupi u parku sjede četiri osobe, a pri tome nemaju masku, smiju biti kažnjene novčanom kaznom koja će biti potvrđena u ponedjeljak.

Visina kazne još nije konačno određena, pa se u nedjelju govorilo o 700 kuna, a najnovija su nagađanja kako će iznositi između 500 i 1500 kuna. Navodno će kazne biti mandatne, kao za prometne prekršaje, što znači da se kazna od tisuću kuna može platiti odmah, odnosno u roku propisanog broja dana te bi tada iznosila 50 posto manje, točnije 500 kuna.

Za uporne prekršitelje odluka Nacionalnog stožera neće biti povećanja kazni ako na nedjelu budu uhvaćeni drugi, treći ili koji god put. Kada se govori o pravnim osobama, one bi također trebale biti zahvaćene ovim kaznama, no navodno u puno višim iznosima.




Ovlasti za naplatu kazni neće imati samo policija, već i inspektori Civilne zaštite i Državnog inspektorata. Naravno, pojedine osobe uhvaćene u prekršaju ponekad ne žele surađivati. Pri tome ih samo policijski službenik smije legitimirati, stoga svi oni koji imaju ovlasti naplate kazni u tom slučaju pozivaju policiju da im pomogne u odrađivanju posla.

Autor:Ana Korenić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.