Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Lauc upozorava da virus nije nestao i govori o famoznom ‘drugom valu’, smatra da nije učinjena prevelika gospodarska šteta

Autor: Dnevno

O najnovijim informacijama i istraživanju o koronavirusu u RTL Direktu govorio je molekularni biolog i gostujući predavač na američkom sveučilištu Johns Hopkins Gordan Lauc.

Lauc je nedavno objavio preliminarne rezultate britanske studije koja govori o najvećim čimbenicima rizika koronavirusa

“To je jako velika na jako puno umrlih i definitivno su godine najjači faktor. Mlađi od 50 i stariji od 80, s faktorom 100 je razlika u riziku i postoji jedan kontrolirani gradijent. Drugi faktor je pretilost, ali onaj najgori oblik pretilosti diže rizik za 2,5 puta. Umjerena pretilost diže rizik negdje 30, 40 posto. To je kao da ste stariji nekoliko godina, nije tako strašno”, objasnio je Lauc.

Lauc je objasnio i nagađanja da je virus mutirao.

“Virus se stalno mijenja, postoje stotine različitih sekvenci koje se šire i sigurno će s vremenom onaj koji je manje opasan više proširiti, ali to se još nije dogodilo. Još uvijek su isti virusi u okolini, samo se sada naš organizam puno lakše s njima izbori”, kaže Lauc.

O DRUGOM VALU

Znanstvenik upozorava da je virus i dalje oko nas.

“Ne znamo kakav će biti drugi val i hoće li ga biti, ali dobit ćemo rano upozorenje s južne polutke, vidjet ćemo hoće li zima koja dolazi izazivati problem. Virus nije nestao, virus je tu”, rekao je.

U Hrvatskoj  traje rasprava jesu li mjere bili prestroge te jesu ili s druge strane prerano ukinute. Lauc je pohvalio Vladu kada su u pitanju mjere.

“Kad smo gledali što se događa u Lombardiji, svi smo se uplašili i činjenica je da su mjere bile stroge. No ja mislim da se mjere nisu uvele, bilo bi puno gore. Je li neka mogla biti blaža, jesu li trebale propusnice, mi to nemožemo znati, to nemamo pravu suditi još godinu, dvije dok ne izračunamo. Vladu možemo pohvaliti da je brzo uvela mjere kada su one trebale i da ih je brzo povukla kada nisu trebale. Ne mislim da je napravljena tolika gospodarska šteta mjerama. Svi smo se mi povukli u sebe, nismo trošili”, rekao je Lauc.

Koronavirus obustavio raspravu u žalbenom postupku Ratka Mladića

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.