Photo: Marko Prpic/PIXSELL

KRIVULJA POKAZUJE DA SMO U NOVOM VALU: Capak ne vjeruje da će doći do suspenzije AstraZenece, evo kakve scenarije predviđa

Autor: M.V.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Krunoslav Capak gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje se osvrnuo na rast broja novozaraženih. Iako stručnjaci inače odbijaju govoriti o novim valovima zaraze, Capak je istaknuo da “ako se pogleda krivulja novozaraženih, onda je to uzlazna krivulja novog vala”.

Veliku nadu sada polažu, govori, u školske praznike, a na stolu je i mogući prelazak na online nastavu ili odgađanje početka iste. Dakako, tu je i moguće zatvaranje terasa ugostiteljskih objekata.

Capak govori kako su trenutni strože mjere uvedene u pojedinim županijama, a lokalni pristup borbi s širenjem virusa, tvrdi, zasad je bolji.

Cijepljenje protiv covida

Upitan o cjepivu AstraZenece i odazivu na samo cijepljenje, ravnatelj HZJZ-a navodi kako je na prvo masovno cijepljenje u Zagrebu došla tek trećina pozvanih. Nije siguran jesu li ljudi odustali ili nisu vidjeli mailove ili ih je pak odbilo loše vrijeme.

Dodaje i kako ankete pokazuju da oko 25 posto Hrvatska tvrdokorno odbija cijepljenje, ne samo ovim cjepivima nego bilo kojim.

“Oko 10 do 15 posto dvoji, na njih moramo utjecati, a ostali bi se cijepili”, rekao je pa zaključio kako se po pitanju AstraZenece čeka odluka Europske agencije za lijekove, ali nije uvjeren da će doći do suspenzije cjepiva. Prema njemu, još uvijek je veća dobrobit cjepiva nego njegovi rizici.

Navodi kako je regulatorna preporuka za korištenje kod određene skupine stanovništva moguća. “Mi nismo imali slučajeva kao drugi i cijepljeni AstraZenecom, ako im nije ništa, mogu primiti drugu dozu ili ostati na jednoj dozi koja je također visokoučinkovita. Mislim da to neće biti problem”, zaključuje.




Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.