PIxabay

KORONAVIRUS U SVIJETU: Zemlje bilježe rekorde, a Kina 42 nova slučaja u cijeloj zemlji

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Epidemija koronavirusa nezaustavljivo se širi diljem svijeta. Tako se Indija približava broju od 8 milijuna zaraženih koronavirusom, a svijet će u srijedu ukupno imati više od 44 milijuna zaraženih.

Više od 43.965.951 ljudi u svijetu zaraženo je koronavirusom od početka pandemije, pokazuju podaci sveučilišta Johns Hopkins u srijedu ujutro.

Najpogođenije su Sjedinjene Države s 8,8 milijuna zaraženih, a slijedi ih Indija koja se približava broju od 8 milijuna slučajeva. Druga najmnogoljudnija azijska država u posljednja 24 sata ima 43.893 novih slučajeva, čime je ukupan broj narastao na 7,99 milijuna.

Dnevni broj novozaraženih u Indiji pada od vrhunca u rujna, no zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi oni mogli ponovno narasti tijekom nadolazećeg razdoblja hinduističkih festivala. Broj novih smrtnih slučajeva u Indiji relativno je nizak. U posljednja 24 sata umrlo je 508 ljudi, pa je od početka pandemije ukupno preminulo 120.010 osoba.

Susjedna Kina u srijedu ima samo 42 nova slučajeva, što je najveći broj u više od dva mjeseca, prvenstveno zbog rasta u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang.

Iran u srijedu ima rekordan broj novih smrtnih slučajeva, njih 346. Od početka pandemije je u toj državi, najpogođenijoj na Bliskom istoku, umrlo 33.299 ljudi, a u srijedu je registriran i najveći broj novozaraženih, njih gotovo 7 tisuća.

Glasnogovornica iranskog ministarstva zdravstva Sima Sadat Lari objavila je kako mjere predostrožnosti poštuje 57,7 posto Iranaca, “što je vrlo nisko“. “Moramo osnažiti poštivanje mjera u ovoj epidemiji. Više nego ikad potrebne su nam nacionalna snaga i empatija“, poručila je.




Meksičko ministarstvo zdravlja izvijestilo je o 5942 nova slučaja zaraze, čime je sveukupan broj prešao 901 tisuću. Umrlo je još 643 ljudi, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva narastao na 89.814. Meksički zdravstveni dužnosnici smatraju kako je stvarni broj zaraženih puno veći, kao i broj umrlih od covida-19 kojih je možda 50 tisuća više.

Brazil ima 549 novih smrtnih i 29.787 novih slučajeva zaraze. U najvećoj južnoameričkoj državi je ukupno bilo 5,4 milijuna slučajeva zaraze, sa 158 tisuća umrlih.

U SAD-u se u posljednjih sedam dana zarazilo gotovo pola milijuna ljudi, a Srednji zapad zemlje ima rekordne brojeve novih slučajeva i hospitalizacija. U protekla dva tjedna dnevni broj umrlih raste u 16, a broj novozaraženih u 36 od sveukupno 50 američkih saveznih država.




U Europi o rekordnom broju umrlih u srijedu izvještava Ukrajina koja ih je imala 165. Ukrajina ima 7474 novih slučajeva, čime je ukupan broj narastao na 363.075.

Njemačka pak u srijedu ima 14.964 novih slučajeva, izvijestio je institut Robert Koch. Njemački mediji prenose kako kancelarka Angela Merkel s premijerima saveznih pokrajina želi dogovoriti zatvaranje svih restorana i kafića od 4. studenoga, a da bi radili samo škole i dječji vrtići.

Pod velikim pritiskom da postroži mjere i uvede novi “lockdown” je i britanski premijer Boris Johnson, a vlada u Londonu računa da bi drugi val virusa mogao biti smrtonosniji od prvog, pišu britanski mediji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron naciji će se obratiti u srijedu navečer televizijskim putem, a tamošnji mediji prenose kako vlada planira uvesti “lockdown” na nacionalnoj razini u četvrtak od ponoći.

Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.