FaH

KORONAVIRUS U EU: Vrlo visok rizik teških oboljenja starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima

Autor: Dnevno

Iako su se mnogi nadali kako će dolaskom viših temperatura i širenje koronavirusa biti zaustavljeno, prema izvješću Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, čini se, taj ishod mogao bi biti jako upitan.

“Za sada nema dokaza da će SARS-CoV-2 pokazati izraženu zimsku sezonalnost poput ostalih koronavirusa u sjevernoj hemisferi“, stoji u izvješću, te se navodi kako se stoga ne očekuje niti znatna promjena u širenju virusa u ljetnim mjesecima, kada nastupi toplo i vlažno vrijeme.

Ukoliko se virus nastavi širiti ovoim tempom, navodi se u ovom izvješću, mogli bi se pojaviti i znatni poblemi sa kapacitetima u zdravstvenim ustanovama.

“Analize koje je proveo ECDC pokazuje da, ako pandemija nastavi napredovati sadašnim tempo bez snažnih protumjera i povećanja kapaciteta kreveta za intenzivnu skrb, postoji velika vjerojatnost da će u mnogim zemljama EU-a i Europskog ekonomskog prostora (EU/EEA) potreba za intenzivnom skrbi nadmašiti postojeće kapacitete”, stoji u izvješću, ocjenjujući ovaj rizik visokim.

ECDC za Europu tako procjenuje rizik teškog oboljenja u općoj populaciji “umjerenim” i “vrlo visokim” za starije osobe i osobe s kroničnim bolestima.

ECDC navodi, citirajući znanstvena istraživanja, da koronavirus može preživjeti u zraku do tri sata, do četiri sata na bakrenim površinama, do 24 sata na kartonu i dva do tri dana na plastici i nehrđajućem čeliku.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.