Foto: Wikipedia

KORONAVIRUS U AFRICI: Sreća ili manjak izvještaja?

Autor: Dnevno

Broj zaraženih u Africi još je uvijek najniži u odnosu na širenje virusa po drugim dijelovima svijeta. Stručnjaci iz oblasti zdravstva pitaju se je li riječ o nedostatku opreme ili virus nije stigao do afričkog kontinenta, piše Al Jazzera Balkans.

Broj potvrđenih u Africi procijenjuje se na 8.563, dok je oko 360 smrtnih slučaja. U usporedbi s brojem stanovnika afričkog kontinenta, ove brojke su male.

Zaraza koronavirusom je do sada zabilježena u 50 afričkih država. Najviše pogođene zemlje su Južna Afrika, Egipat, Alžir, Maroko i Kamerun.

Manjak istraživanja

Šef WHO-a Tedros Adhanom izrazi je zabrinutost zbog ulaska virusa u afričke države sa slabim zdravstvenim sistemima.

Adhanom je pozvao čelnike Afričke unije da primjene integrirani pristup u pripremi za, kako je to opisao, predstojeću oluju u slučajevima zaraze korona virusom (Covid-19) na kontinentu.

Na mini samitu održanom putem telekonferencije, kojem su prisustvovali čelnici devet afričkih zemalja i predsjednik Komisije Afričke unije, Adhanom je naglasio važnost testiranja i garantiranja ravnopravnog pristupa testnim setovima, maskama i ličnoj zaštitnoj opremi, kao i vakcinama i terapijama čim budu dostupne, piše Al Jazzera.




Upozorenje dolazi u vrijeme kada su brojke inficiranih virusom još uvijek male, otkako se zaraza počela širiti krajem 2019. godine. Takvi podaci zbunjuju zdravstvene stručnjake, pa se pitaju je li riječ o manjku izvještaja iz Afrike?

Loša komunikacija između afričkih zemalja i ostatka svijeta

Specijalist za infektivne bolesti Shabbir Madhi, izjavio je za Al Jazzeru da razlog kašnjenja pojave infekcija u Africi leži u lošoj komunikaciji između afričkih zemalja i ostatka svijeta, pored slabih zdravstvenih sustava u mnogim afričkim državama.




Madhi povezuje današnju situaciju u Africi s odnosom prema epidemiji ebole, kada nije bilo dovoljno uređaja za testiranje, a na osnovu toga i nedovoljno podataka o broju zaraženih slučajeva.

Sa svoje strane, ugandski novinar Joachim Bwimbo upozorava afričke lidere da se ne oslanjaju na “početnu sreću” afričkog kontinenta sa epidemijom. “Ako je Afrika imala sreće u slabom širenju zaraze korona virusom, kasnije možda nećemo imati toliko sreće”, rekao je Joachim.

Istraživanje

U istraživanju medicinskog časopisa The Lancet naglašava se da se isti virusni obrasci ponavljaju s Covid-19 u Africi, “jer je ona manje povezana sa ostatkom svijeta, uključujući i Kinu”, navodi se u studiji.

Istraživačica Aisha Kaji nisku stopu zaraze korona virusom pripisuje nedostatku opreme za testiranje na korona virus u Africi.

Medicinski časopis napominje da treba hitno dati prioritet medicinskim resursima, intenzivnom praćenju i izgradnji kapaciteta, posebno u zemljama koje pate od nedostatka opreme za testiranje.

 

 

 

 

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.