Ilustracija Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

KB DUBRAVA SE PUNI: ‘Ovo je jedan veliki porast i jednostavno se bolnički kapaciteti pune’

Autor: I.I.

Predstojnica Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu KB Dubrava Jasminka Peršec objasnila je kakva je trenutno situacija u KB Dubrava rekavši kako se bolnica puni, primarni respiratorni odjel svaki dan prima preko deset bolesnika, to je najmanja brojka.

“Mnogi od njih su teški. Na respiratornom odjelu je 76 bolesnika, a 10 na intenzivnoj njezi”, rekla je za N1.

Dodala je da je ukupni kapacitet KB Dubrava trenutno veći od ovoga, a po potrebi će povećavati kapacitet.

“Možda još nije došlo do crvenog alarma, ali ako se ovako nastavi onda hoće. Ovo je jedan veliki porast i jednostavno se bolnički kapaciteti pune, a ne smijemo zaboraviti da i drugi bolesnici moraju dobiti zdravstvenu skrb”, istaknula je.

Naglasila je kako nema proboja koronavirusa u KB Dubravi te smatra da je razlog to što od početka pandemije zaista intenzivno rade u sustavu, svi zaposlenici su itekako upoznati s mjerama i pravilima ponašanja.

“Kada govorimo o bolesnicima na intenzivnoj njezi, uglavnom govorimo o onima na respiratoru, ali liječnici u KB Dubrava zapravo čine sve što je u njihovoj moći kako do respiratora uopće ne bi došlo jer pacijenti onda nažalost odmah imaju manje šanse za preživljavanje”, objasnila je.

Navodi kako respirator nije jedina indikacije dodajući da je ovo vrlo nezgodna bolest jer se u prvom trenu bolesnik čini kao lagan, eventualno je kod kuće, dođe u bolnicu, bude ovisan o nekom niskom postotku kisika, ali se u roku od 24 sata pogorša i mora biti primljen u jedinicu intenzivne medicine.

“Međutim, mi u tim jedinicama bolesnike liječimo i po drugim principima respiratorne terapije. Imamo i moduse neinvazivne terapije, visokog protoka kisika, nisu svi bolesnici na respiratoru i zapravo smo jako sretni kada uspijemo, a takvih imamo dosta, izvući bolesnika od respiratora, da nije završio na respiratoru”.

Najmlađi pacijent trenutno ima 53 godine, a bilo je i dosta pacijenata u rasponu od 30 do 50 godina koji su obično imali jednu dijagnozu zbog koje su bili opterećeni, “nije bio niti jedan tko nije imao komorbiditete. U pravilu su svi završili dobro”.

Pacijenti u KB Dubrava u prosjeku imaju 77 godina.

Autor:I.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.