Ilustracija Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

KARLOVAČKA BOLNICA DEMANTIRA VISOKU SMRTNOST OD KORONAVIRUSA: Liječnica otkrila koliko je preminulih i objasnila zašto je tako

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Iz Karlovačke bolnice demantirali su vijest da dnevno svaki drugi hospitalizirani pacijent umire od kornavirusa.

U dnevnom izvješću stožera piše da je “od početka pandemije sa bolničkog liječenja otpušteno 520 osoba, a da je u bolnicama preminulo 254 covid pozitivnih pacijenata”,

Voditeljica Odjela za infektologiju karlovačke bolnice Vesna Tutek rekla je Hini da je do sada u cijeloj županiji, u sve tri bolnice (Karlovac, Ogulin, Duga Resa), umrlo 218 ljudi i da joj nije poznato odakle stožeru veće brojke.

“Od početka pandemije u karlovačkoj je bolnici hospitaliziran 601 covid pozitivan pacijent, a umrlih je 147, što je smrtnost od 25 posto i prosječna dob umrlih je 82 godine. Naravno da mislim da je i 25 posto umrlih veliki broj, ali daleko je od podatka da umire svaki drugi pacijent. Smrtnost od 25 posto je posljedica visoke životne dobi pacijenata, jer radimo u županiji koja je po prosjeku starosti stanovništva jedna od najstarijih u državi”, objasnila je Tutek.

Naglasila je da je smrtnost takva kakva je jer se među oboljelima od COVID-19 hospitaliziraju uglavnom pacijenti s opsežnim pneumonijama i s potrebom za oksigenoterapijom, kao i oni s komorbiditetima.
Konstatirala je također da “svi podaci iz karlovačke bolnice govore da je ona u rangu svih općih bolnica i to negdje na sredini” i da apsolutno nije točno da u njoj umire svaki drugi covid pacijent.

Načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar najavila je Hini da će u petak na sjednici stožera postaviti pitanje gdje je i zašto došlo do pogreške u broju smrtnih slučajeva.

Po podacima stožera, u Karlovačkoj županiji je od koronavirusa do sada oboljelo 7518 osoba. Iz bolnica u Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi do sada je s covid odjela na kućno liječenje otpušteno 520 ljudi, a u samoizolaciji su 324 osobe.
Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.