fbpx
FOTO:Instagram

Kako infekcija koronavirusom utječe na kuće ljubimce? Veterinarski fakultet provodi istraživanje

Autor: Tea Šojat

Svakodnevni porast broja novooboljelih u Republici Hrvatskoj ujedno prati i veća mogućnost infekcije kućnih ljubimaca SARS-CoV-2 virusom. Iako je dokazano da kućni ljubimci nisu izvor infekcije za svoje vlasnike, utjecaj infekcije SARS-CoV-2 virusom na zdravstveno stanje kućnih ljubimaca gotovo je potpuno nepoznat. Istovremeno, nedostatne znanstvene spoznaje izazivaju zabrinutost vlasnika i opće javnosti.

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je pozvao zainteresirane građane za sudjelovanje u istraživanju utjecaja boravka kućnih ljubimaca u kućanstvima s COVID-19 pozitivnim vlasnicima na njihovo zdravlje.

Vlasnicima se tako ponudila mogućnost kliničkog pregleda kućnih ljubimaca u cilju ustanovljavanja znakova infekcije dišnog sustava te testiranje kućnih ljubimaca na prisutnost SARS-CoV-2 protutijela.

Za sudjelovanje u istraživanju, potrebno je imati pozitivni nalaz vlasnika i/ili ukućana (PCR ili brzi antigenski test) na COVID-19, dokaz o vlasništvu nad životinjom te ispuniti upitnik koji se nalazi ispod ovog teksta.

Novo istraživanje koje se provodi na Veterinarskom fakultetu fokusira se na životinje koje su boravile u COVID-19 pozitivnim kućanstvima, dakle koja su boravila s vlasnicima kojima je potvrđena korona. I to rade posljednjih godinu dana. Osim pasa, testiraju mačke i tvorove. Dosad su testirali više od dvije tisuće životinja koje u većini slučajeva prolaze bez simptoma.
“Realno, najmanje svaka četvrta životinja koja je boravila u takvom kućanstvu je doista i bila u kontaktu s virusom i imala je neki oblik infekcije. Nekakve ovako početne spoznaje upućuju da se možda može govoriti o nekakvom razvoju konjuktivitisa, blage upale spojnice, možda to se može dovesti u vezu, ali u ovoj fazi istraživanja neke konačne zaključke donositi ne možemo“, potvrdio je Ljubo Barbić s Veterinarskog fakulteta.

Posebno naglašavaju kako zaraženi psi ne mogu širiti virus, a ovo istraživanje tek bi trebalo saznati ima li ova bolest posljedica za životinje.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.