Davor Puklavec/PIXSELL

JOŠ DVIJE ŽUPANIJE POD POSEBNIM MJERAMA Produžene mjere i Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Autor: Dnevno

Na prijedlog stožera civilne zaštite Zagrebačke te Virovitičko-podravske županije, 11. rujna je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za navedena područja.

Odluka se za Zagrebačku županiju primjenjuje od 14. rujna u trajanju od 14 dana, a uključuje nužne epidemiološke mjere koje navode kako se na svadbenim svečanostima, bez obzira na broj prisutnih osoba, obavezno vodi evidencija prisutnih koja se čuva najmanje 14 dana i u slučaju potrebe za epidemiološkom obradom predaje Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Na ostalim privatnim svečanostima i proslavama može biti prisutno najviše 20 osoba; na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, izložbe, mise, sportska natjecanja i sl.) obavezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski; na pogrebima i posljednjim ispraćajima može biti prisutno najviše 50 osoba, bez održavanja karmina, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Organizatori svih društvenih i javnih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata dužni su vršiti pojačani nadzor pridržavanja epidemioloških mjera; posjeti korisnicima domova za starije i nemoćne te korisnicima drugih oblika pružanja socijalne skrbi smještaja dopušteni su samo na otvorenom prostoru (okućnica, vrt, dvorište), pri čemu su i korisnici i posjetitelji obavezni koristiti masku za lice ili medicinsku masku te održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar, a posjet može trajati najviše 30 minuta.

Iznimno, dopušteni su posjeti nepokretnim osobama i u zatvorene prostore, s time da u posjet može doći samo jedna osoba kojoj se na ulasku u prostor objekta mora izmjeriti temperatura, dužna je dezinficirati ruke te nositi masku za lice ili medicinsku masku, jednokratni ogrtač i jednokratne nazuvke (koje sama osigurava), a posjet može trajati najviše 15 minuta;  preporuka pružateljima socijalnih usluga smještaja da korisnicima omoguće duže i češće telefoniranje te, ako imaju takve mogućnosti, omoguće i video pozive;  preporuka zaposlenicima zdravstvenih ustanova, vrtića i škola te zaposlenicima pružatelja socijalnih usluga da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba, zaključuju.

Za područje Virovitičko-podravske županije donesene su nužne epidemiološke mjere koje se primjenjuju od 14. rujna u trajanju od 14 dana.

One se odnose na ograničenje osoba na svadbenim svečanostima gdje može biti prisutno najviše 50 osoba. Iznimno, na svadbenim svečanostima može biti prisutno do 100 osoba ako se održavaju u prostorima u kojima se za jednu osobu koja će biti prisutna na svadbenoj svečanosti može osigurati najmanje 4 m² neto površine, navode pa dodaju da na ostalim privatnim svečanostima i proslavama može biti prisutno najviše 50 osoba.

Na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, izložbe i sl.) ograničava se broj osoba koje mogu biti prisutne na način da se za svaku prisutnu osobu mora osigurati najmanje 4m², a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski; sahrane se održavaju uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, a sućut ožalošćenima ne smije se izražavati bliskim kontaktom.

Preporuka je zaposlenicima zdravstvenih ustanova i zaposlenicima pružatelja socijalne skrbi smještaja u sustavu socijalne skrbi da ne odlaze na stručne skupove i druge skupno organizirane oblike usavršavanja zaposlenika (kongresi, simpoziji, predavanja, radionice i sl.) te druga okupljanja na kojima je prisutan veći broj osoba, a preporuka je umirovljenicima da ne odlaze na organizirana putovanja te da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba.

Za Dubrovačko-neretvansku županiju samo su se produžile ranije donesene mjere te su one od sada na snazi do 1. listopada.

Slovenija donijela nove odluke vezano za karantenu

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.