Foto: Damjan Tadic / CROPIX

ISTRAŽIVANJE: Kako se Hrvatska snalazi u borbi protiv koronavirusa? Pročitajte rezultate

Autor: Dnevno

Hrvatska više nije ista nakon korona krize. Od države do običnih navika građana sve se u nekoliko tjedana promijenilo. Tiskovne konferencije kriznog stožera, svaki potez ministra Beroša i epidemiologa pozorno se iščekuju. Dnevnik Nove TV donosi istraživanje što građani misle o reakciji Vlade, ali i osobnim promjenama i očekivanjima što će se dogoditi.

Gotovo nezabilježenu potporu za sada ima Vlada u borbi protiv koronavirusa. Naime 94 posto građana smatra da Vlada poduzima odgovarajuće mjere. Samo njih 3 posto misli suprotno. A njih tri posto ne zna.

Hrvatska Vlada danas…?

Poduzima odgovarajuće mjere  – 94%
Ne poduzima odgovarajuće mjere – 3%
Ne znam, ne mogu procijeniti – 3%

Zanimljivo, stariji ljudi gotovo sa 100 posto, točnije 97 posto, misle kako Vlada poduzima odgovarajuće mjere.

Zemlja je u karanteni, ne može se bez posebnih dozvola putovati iz grada u grada. No cijeli je niz restrikcija, a 53 posto građana misli da su sve restrikcije sada izrečene dovoljne. Ali i 43 posto građana misli kako restrikcije moraju biti i veće, a samo 4 posto građana je za manje restrikcije.

Foto: NovaTV

Restrikcije kretanja trebale bi biti…?

Još veće – 43%
Takve kakve jesu – 53%
Manje – 4%

Hrvatska Vlada i ministar Beroš s epidemiolozima od veljače su počeli s preventivnim mjerama i na kraju restrikcijama. Mnoge zemlje u Europi prvo su negirale postojanje problema, no sada donose mjere kako se boriti protiv pandemije.

Većina građana, njih 65 posto, misli kako se Hrvatska s pandemijom bori bolje od većine zemalja Europe. A da su mjere podjednake, misli njih 31 posto i tek 1 posto misli da je sve lošije. Ne zna 3 posto.

Foto: NovaTV

Borba protiv koronavirusa: Hrvatska vs. Europa

Bolje  – 65%
Podjednako – 31%
Lošije – 1%
Ne znam, ne mogu procijeniti – 3%

Zanimljivo da žene većinom misle kako se Hrvatska bolje bori s virusom od drugih država. A tu su i starije osobe, radno neaktivno stanovništvo te oni s nižim prihodima.

Većina građana upoznata je sa svim poslovima Kriznog stožera. Istina, njih 50 posto u potpunosti prati sve, a njih 47 posto uglavnom prati, a da ništa ne zna izjasnilo se 3 posto građana.

Foto: NovaTV

Koliko ste upoznati s mjerama kriznog stožera?

U potpunosti  – 50%
Uglavnom – 47%
Nisam -3%

Veći interes za svakom mjerom stožera iskazuje generacija od 30 do 44 godine, visokoobrazovani i oni koji imaju djecu.

Odluke stožera većina provodi, odnosno njih 63 posto u potpunosti, a njih 35 posto naglasilo je da se drži uputa, a tek 1 posto ne sluša upute.

Foto: NovaTV

Provodite li mjere kriznog stožera?

Držim se svih uputa – 63%
Držim se većine uputa – 35%
Držim se dijela uputa – 1%
Ne držim se uputa – 1%

I tu je vidljivo kako se mjera drže žene i visokoobrazovani.

Foto: NovaTV

Zapravo, iz svega ovoga proizlazi da se građani pridržavaju poruka i novih restrikcija stožera, ali i ono mnogo važnije u ovoj borbi protiv koronavirusa u zemlji u kojoj se nije vjerovalo institucijama, većina građana gotovo referendumski počinje vjerovati i slušati poruke iz institucija. A to je u ovoj borbi protiv koronavirusa iznimno bitno.

I da ponovimo još jednom – OSTANITE DOMA!

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 25. do 26. ožujka telefonskom metodom na 600 ispitanika.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.