Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Hrvatskoj 50 novooboljelih, jedna osoba preminula, 132 pacijenta na bolničkom liječenju!

Autor: Daniela Delale

U Hrvatskoj je protekla 24 sata zabilježeno 50 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedna osoba je preminula, a broj trenutno oboljelih ukupno je 1117, izvijestio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Među njima su 132 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijenta, navodi Nacionalni stožer.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3722 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 119 preminulo, a 2486 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4861 osoba. Do danas je ukupno testirano 93.571 osoba, od toga 763 u posljednja 24 sata.

Iz Stožera ističu kako je pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

“Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana”, poručuje Nacionalni stožer.

Stanje po županijama u nedjelju




Na području Primorsko-goranske županije imamo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Prema informacijama iz epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo riječ je o kontaktu ranije zaražene osobe. Nema ozbiljnijih simtopa i nalazi se na kućnom liječenju.

U Ogulinu su u nedjelju zabilježene dvije novooboljele osobe od covida-19, a jedan od njih je nezdravstveni zaposlenik bolnice. U Ogulinu je trenutno 18 aktivnih slučajeva i obrađeni su svi njihovi kontakti i to u gradskoj upravi, ugostiteljstvu, bolnici, među novinarima i drugdje.

Od ukupno 115 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije, pet je novooboljelih osoba od koronavirusa i to dva iz Splita, jedan sa Šolte, jedan iz Baške Vode i jedan iz Muća. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba troje su kontakti prethodno oboljelih dok se dvije osobe epidemiološki obrađuju, priopćili su iz Stožera. Na području Splitsko-dalmatinske županije 559 osoba je u samoizolaciji, a četiri sobe su na bolničkom liječenju u splitskom KBC-u.




U Zagrebačkoj županiji je sedam novooboljelih osoba od koronavirusa. U odnosu na podatke od jučer radi se o sedam osoba više. Tako su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 63 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 135 osoba, a osam osoba je preminulo. Iz Stožera apeliraju na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

Tri su novooboljele osobe na području Zadarske županije, a ukupni broj oboljelih od Covida-19 sada je 46. U priopćenju Stožera se ne navodi jesu li novooboljele osobe povezane s prošlotjednim vjenčanjem na kojemu se zarazilo 25 ljudi. Na Covid odjelu zadarske Opće bolnice hospitalizirano je petero pacijenata, jučer je testirano je 155 uzoraka, a u samoizolaciji su 523 osobe. U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje propisane samoizolacije.

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana je jedna osoba pozitivna na koronavirus i to iz Krapinskih Toplica. Trenutno je devet aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije. U samoizolaciji je 49 osoba. U protekla 24 sata testirano je 46 uzoraka, od kojih je 31 negativan, 1 nalaz je pozitivan, dok se za 14 uzoraka čekaju rezultati.

U Zagrebu su zabilježena 24 nova slučaja. Posljedično tome, 78 osoba određena je mjera samoizolacije. 11 oboljelih su kontakti prethodno oboljelih osoba, šest je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, jedna je osoba izložena u noćnom klubu, jedna je osoba doputovala iz Njemačke, a ostali su izloženi na različitim događanjima. Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 387 aktivnih slučajeva i 946 aktivnih samoizolacija.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je sedam novooboljelih osoba – četiri iz Ivankova, jedna iz Bobote, jedna iz Trpinje te jedna iz Vukovara).

U Istarskoj županiji je 16 novozaraženih. Tijekom protekla 24 sata uzeto je 211 uzoraka briseva, od kojih je potvrđeno 16 pozitivnih. Kod tri osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom. Dvije osobe pregledane su u Općoj bolnici Pula radi osnovne bolesti te je protokolarnom obradom potvrđen pozitivan bris na COVID-19. Epidemiološka obrada je u tijeku, kao i dekontaminacija prostora. Zdravstvene usluge u Općoj bolnici Pula pružaju se redovno. U Domu za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc” u Umagu, potvrđeno je 11 pozitivnih briseva, od čega su 6 štićenika i 5 djelatnika. Provode se sve protuepidemijske mjere i obavljaju dodatna uzorkovanja”, objavio je stožer Istarske županije.

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je 110 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus, i to za dvije osobe iz Đakova i jednu iz Silaša (Općina Šodolovci). Na području županije ukupno su na koronavirus pozitivne 332 osobe. U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 27 pacijenata, s tim da su dva na respiratoru. Samoizolacija je jučer određena za 40 kontakt osoba oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 540 osoba. Policija je dobila jednu dojavu građana o kršenju mjere samoizolacije (u Osijeku), što se pokazalo točnim, a u 26 samoinicijativnih provjera nije utvrdila ni jedno kršenje te mjere.

Na području Virovitičko-podravske županije pet je novozaraženih osoba koronavirusom.Od pet novozaraženih, tri osobe su povezane s maturalnom zabavom. Jedan novozaraženi slučaj otkriven je prilikom rutinske analize i uzimanja uzoraka kao dio procedure prije odlaska na operativni zahvat, a u drugom slučaju riječ je o trudnici. Od pet novih slučajeva samo jedna osoba je imala blage simptome bolesti, dok su ostali bez simptoma. Na području Virovitičko-podravske županije trenutno je osam oboljelih osoba, a 70 je u samoizolaciji. U proteklih 24 sata testirano je 26 osoba, a od početka pandemije 1572.

U Brazilu više od tisuću umrlih zbog koronavirusa, u Španjolskoj čak 100 žarišta!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.