fbpx
Ilustracija

HZJZ OTKRIO: Evo kada će početi distribucija Johnson&Johnson cjepiva, EMA potvrdila da dobrobiti nadilaze rizike

Autor: M.V.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) prenio je informaciju da je Europska agencija za lijekove (EMA) zaključila kako su krvni ugrušci kod cjepiva protiv covida proizvođača Johnson&Johnson rijetka nuspojava te da će ista biti navedena u dokumentaciji. Dodaju također i kako dobrobiti cjepiva i dalje nadilaze rizike.

U Hrvatsku je prije desetak dana stigla prva tranša ovog cjepiva u više od 7 tisuća doza. HZJZ govori kako će se iste početi distribuirati i primjenjivati u Hrvatskoj kada HALMED izda suglasnost za unos serije cjepiva.

Tvrde također i kako su drugi poremećaji zgrušavanja krvi, koji nisu ove vrste, zabilježeni u Hrvatskoj nakon primjene svih cjepiva protiv COVID-19.

Nuspojave cjepiva

“Učestalost prijavljenih poremećaja zgrušavanja krvi nakon cijepljenja protiv COVID-19 u Hrvatskoj je, sveukupno za sve dobi, niža od očekivanog broja takvih događaja u necijepljenom stanovništvu, dok je kod osoba mlađih od 40 godina učestalost prijava tih događaja nešto viša od očekivanog broja”, navode.

“S obzirom na korist od cijepljenja u smislu sprječavanja COVID-19, hospitalizacija i smrti od COVID-19, i dalje je veća korist od cijepljenja nego rizik od nuspojava u svim dobnim skupinama odnosno omjer koristi i rizika je i dalje za sva cjepiva povoljan u svim dobnim skupinama. Hrvatski zavod za javno zdravstvo stalno prati i procjenjuje omjer koristi i rizika od cijepljenja na temelju praćenja obolijevanja i smrti od COVID-19, kao i nuspojava cijepljenja u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. Preporuke za cijepljenje će se revidirati ako se s vremenom na temelju podataka pokaže da se za određene skupine stanovništva promijenio omjer koristi i rizika”, zaključuju.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.