Foto: Pixabay/Ilustracija

HZJZ OBJAVIO DOPUNE: Evo što je novo kod cijepljenja, ali i kada će karantena opet biti produljena na 14 dana, a izlazak iz iste zahtijevati negativan test

Autor: Matea Vidić

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je Dopunu uputa za cijepljenje i obradu bliskih kontakata COVID-19 pa istaknuo da se preporuča da razmak između cijepljenja prvom i drugom dozom Pfizer cjepiva bude šest tjedana, dok je taj period dvostruko duži, iznosi 12 tjedana, za cjepivo AstraZenece.

HZJZ navodi kako je to zaključeno s obzirom da se “podaci o cjepivima dopunjavaju iz dana u dan te više znamo o razini i trajanju zaštite koju pruža jedna doza cjepiva i više je informacija o konačnoj razini zaštite ovisno o razmaku između dviju doza cjepiva”, ali i zbog toga što cjepiva ne dolaze zadovoljavajućom dinamikom. Nadalje, problem su i
pojave novih varijanti SARS-CoV-2. “Važno je što ranije postići što veći obuhvat stanovništva cijepljenjem i ojačati nadzor nad kontaktima oboljelih”, tvrde.

Nadalje, dopunili su i obradu bliskih kontakata s obzirom na nove sojeve virusa. Tako navode kako se ista treba odvijati prema postojećim preporukama, ali uz napomenu.

“Karantena će se produžiti na 14 dana i zahtijevati negativan rezultat RT-PCR testiranja za izlazak iz karantene ako se u međuvremenu pokaže da je kod izvora potvrđena nova varijanta virusa koja se smatra zabrinjavajućom s obzirom na zaraznost i antigeničnost”, ističu.

Dodaju naposljetkui da se neke nove varijante SARS-CoV-2 lakše prenose, a neke mogu dijelom izbjeći imunosni odgovor stečen ranijim prebolijevanjem ili cijepljenjem.

“U uzorcima iz siječnja su već detektirane potvrđene nove varijante virusa u Hrvatskoj, a u dijelu oboljelih u veljači imamo sumnju na bolest uzrokovanu novim varijantama”, tvrde pa dodaju i da se na rezultate sekvenciranja čeka dugo. Zbog toga se apelira na poštivanje dopunjenih preporuka.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.