Epa

HRVATSKI EPIDEMIOLOG OČAJAN: ‘Potrošeni smo! Hitno trebamo pomoć!’

Autor: S.V.

Predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, epidemiolog mr. sc. Miroslav Venus, uopće ne skriva katastofalno lošu situaciju izazvanu nedostatkom ove vrste stručnjaka zbog čega u pojedinim županijama radi po jedan ili dva epidemiologa:

“U Lici kolega radi sam”

“U petak smo imali 25 pozitivnih. Tih 25 na 80.000 stanovnika je kao da u Zagrebu imate od 250 do 300 pozitivnih. A samo nas je dvoje. U Lici je kolega bio sam, tek je nedavno dobio pomoć vojnog epidemiologa. U Požeško-slavonskoj županiji kolega je također sam, a sad mu pomaže kolegica koja je specijalistica javnog zdravstva. Već šest mjeseci upozoravamo na to da nas je premalo, a situacija je sve lošija”, požalio se za Večernji list mr. sc. Venus koji radi u Zavodu za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije.

Ne skrivajući potrebu za bilo kakvom pomoći, ovaj je epidemiolog javno priznao da su epidemiolozi “na rubu”:

Stručnjaci “na rubu”

“Pogledajte, na primjer, Međimursku županiju, koja u jednom danu ima 44 pozitivne osobe. Kolegice trebaju kontaktirati sve te pozitivne, a kako da stignu i sve njihove kontakte? Kako netko misli da se isti broj epidemiologa može uspješno othrvati deseterostruko većem brojem pozitivnih, koji generiraju za sobom Bog zna koliko puta veći broj kontakata? Prije šest mjeseci imali smo sto zaraženih, a danas 1100.”

Mr. sc. Venus tvrdi da sve više pozitivnih skriva kontakte:

Klinci ne žele biti u zatvoru, oni vikendima žele izlaziti, a onda tijekom tjedna odu u školu i šire zarazu. Stariji ne prijavljuju zato što nitko ne želi na dva tjedna u samoizolaciju jer će dobiti manju plaću. Nisu epidemiolozi ti koji te probleme trebaju rješavati, ali jedini smo koji se s time hrvamo. Možda i trećinu kontakata nismo uspjeli poloviti jer su ih ljudi tajili. Zato smo i tražili da se samoizolacija skrati s 14 na 10 dana, da dobijemo bolju suradnju

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.