Facebook

G7: Čelnici dogovorili donaciju od milijardu cjepiva protiv koronavirusa

Autor: S.P.

Kroz sljedećih godinu dana, najbogatije zemlje – skupina G7 donirat će milijardu doza cjepiva protiv koronavirusa i surađivati s privatnim sektorom, G20 te ostalim zemljama kako bi se povećao doprinos cjepiva tijekom sljedećih mjeseci, rečeno je u gotovo dovršenoj završnoj izjavi skupine G7.

“Obećanje koje smo dali kada smo se zadnji puta sreli u veljači 2021., i sada u Carbis Bayu, je milijarda doza kroz godinu dana”, istaknuto je u toj izjavi koju su vidjeli novinari Reutersa, nakon trodnevnog summita.

Kako pišu strani mediji, postojala su neka razilaženja oko izjave, primjerice u rečenicama u kojima je Japan želio jače riječi vezano uz Kinu.

Iz agencije dpa, koja je također imala uvid u dio završne izjave, navodi se da se skupina G7 dogovorila o snažnijem stavu prema Kini na završnom danu summita u Cornwallu. Nadalje se ističe kako u dijelu završne deklaracije piše da će se G7 “pozabaviti pitanjem kineskih nepoštenih trgovinskih praksi, pitanjem ljudskih prava i gušenjem oporbe u Hong Kongu.

Naglašava se i zajednički interes da se surađuje s Kinom na globalnim izazovima kao što su klimatske promjene i zaštita bioraznolikosti.

Zanimljivo je kako je ovo prvi put da G7 u završnoj deklaraciji na tako izravan način kritizira drugo najveće svjetsko gospodarstvo.

UN-ova konferencija o klimatskim promjenama

Posljednjeg dan samita G7 u Cornwallu predsjednici država i vlada govore o klimatskim promjenama i imaju namjeru dogovoriti se o ambicioznim klimatskim ciljevima, o kojima će zatim razgovarati na svjetskoj razini na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama. Ta će se konferencija održati u studenom u Glasgowu.




Neki od tih ciljeva su, među ostalim, da se predsjednici država i vlada planiraju obvezati na korake za ograničenje državnih subvencija za fosilne izvore energije poput ugljena.

Kako bi ubrzale postupno ukidanje ugljena, SAD, Njemačka, Britanija i Kanada žele dati zemljama u razvoju do dvije milijarde dolara.

U izjavi Bijele kuće također se navodi da će G7 koordinirati svoje klimatske ciljeve tako da cilj ograničenja globalnog zatopljenja na 1,5 stupanj iznad predindustrijske razine, kako je utvrđeno u Pariškome klimatskom sporazumu, ostaje “nadohvat ruke”.




Iz britanske vlade je rečeno da se zemlje G7 planiraju obvezati da će prikupiti 100 milijardi dolara svake godine za financiranje klimatskih inicijativa u zemljama u razvoju.

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.