Screenshot/Youtube

EUROPA SLAVI! Dok koronavirus i dalje bjesni Sjevernom i Južnom Amerikom, život na našem kontinentu vraća se u normalu!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

U Španjolskoj je u nedjelju zabilježeno 87 umrlih od koronavirusa u 24 sata, prvi puta manje od 100 u dva mjeseca, dan uoči nastavka ublažavanja mjera karantene koje neće biti primijenjena u Madridu i Barceloni.

“Prvi puta nakon dugo vremena imamo manje od 100 umrlih, što je dobra vijest”, rekao je u nedjelju direktor Hitne službe, Fernando Simon. Na vrhuncu epidemije početkom travnja u jednom danu je umrlo 950 oboljelih.

Španjolska je jedna od pandemijom najzahvaćenijih zemlja na svijetu s ukupno 27.650 umrlih, prema podacima ministarstva zdravstva od nedjelje. Zabilježeno je više od 231.000 slučajeva zaraze potvrđenih testovima.

Simon je rekao da je Španjolska, gdje su na snazi bile jedne od najstrožih mjera ograničenja, vrlo blizu zaustavljanja prijenosa zaraze među osobama zahvaljujući naporima stanovništva, ali je upozorio da je i dalje velika opasnost drugog vala.

NACIONALNI STOŽER OBJAVIO SJAJNE VIJESTI U 24 sata u Hrvatskoj samo dvoje oboljelih

Slovenci se manje plaše virusa ali misle da nije kraj opasnosti




Veliki broj Slovenaca smatra da je slovenska vlada trebala još pričekati s proglašenjem kraja epidemije Covida-19, ali se strah od širenja virusa među populacijom ustrajno smanjuje, pokazala je anketa koju je u nedjelju objavila Slovenska televizija.

U anketi je 38 posto ispitanika ocijenilo da je s objavom kraja epidemije trebalo još malo pričekati, 27 posto  ih smatra da je dobro što se Slovenija među prvima odlučila na taj potez te da su s njime zadovoljni, dok se ostali nisu opredijelili o tom pitanju ili su izjavili da im je svejedno.

Riječ je o anketi koju je na uzorku 505 ispitanika za javni RTV servis 15. i 16 svibnja provela agencija Ninamedia koja je takve ankete radila tijekom posljednja dva mjeseca.




Unatoč različitim ocjenama vladine odluke da proglasi kraj epidemije, ali zadrži dosadašnje epidemiološke mjere, te ankete pokazuj da strah od koronavirusa u Sloveniji sa sve boljom epidemiološkom situacijom naglo pada.

Da su vrlo zabrinuti zbog opasnosti koju nosi novi koronavirus sredinom ožujka izjavljivalo je 61 posto ispitanika,  mjesec dana kasnije manje od 50 posto, a sada ih je samo nešto više od trećine, pokazalo je ispitivanje slovenske javnosti u tim anketama.

Glede mjera koje je vlada Janeza Janše donosila tijekom epidemije i koje sada popuštaju, vlada velika politička polarizacija, razvidna i u postotku onih koji smatraju da kraj epidemije još nije trebalo objaviti jer je među njima najviše onih koji ne simpatiziraju sadašnju koaliciju u kojoj dominira desnica.

Bivši premijer Marjan Šarec, koji je epidemiju proglasio dan prije odlaska s tog položaja, kaže da novi premijer Janša proglašavajući neočekivani kraj epidemije potvrđuje kako ide “iz ekstrema u ekstrem” jer je donosio i prerigorozne mjere koje sada naglo ukida i povećava rizik novih slučajeva zaraze otvaranjem granica, dok vladin glasnogovornik Jelko Kacin smatra da je proglašenja kraja epidemije bilo dobro i s komunikološkog aspekta.

Kacin je povodom objave kraja epidemije dao intervjue za više medija, među ostalim za europski informativni portal Euronews, u kojima je isticao prednosti Slovenije i navodio njene prirodne ljepote, te se na svom twitter profilu pohvalio:

“Kad nastupiš u takvim emisijama kao gost, postaneš još svjesniji kako smo bili uspješni u borbi s Covidom-19. Biti prvi u toj borbi u Europi, daleko ispred drugih država mnogo znači i kao prilika za promociju države”, naveo je Kacin, dodavši da ga to osobno ispunjava dodatnom energijom.

Gostujući za televizijski servis Euronewsa, na pitanje nije li Slovenija djelovala prerano kad je proglasila da je epidemija završena, s obzirom na blizinu Italije i Austrije koje su bile među europskim žarištima, Kacin je kazao da će  se kraj epidemije službeno odrediti krajem ovog mjeseca, ali je to proglašeno unaprijed zbog minimalnog broja novih slučajeva zaraze, vrlo malog broja hospitaliziranih, što je po njegovoj ocjeni posljedica dobrih odluka vlade, ali i discipline stanovništva koje se pridržavalo dosadašnjih mjera zaštite.

Kacin je u razgovoru dodao da će niski broj zaraza ostati i idućih dana, no dodao da vlada ima mogućnost da brzo reagira i “napravi korak natrag”, odnosno ponovo uvede ograničenja ako bi se pokazalo da se sadašnji pozitivan epidemiološki  trend ne bi nastavio.

Brazil postao četvrta zemlja na svijetu prema broju zaraženih koronavirusom!

Johnson: Siguran izlazak iz karantene, nova ulaganja za pronalazak cjepiva

Britanski premijer Boris Johnson objavio je u nedjelju kako britanska vlada želi izvesti zemlju iz potpune karantene uvedene zbog pandemije koronavirusa na siguran način, dok vlada najavljuje dodatna ulaganja kako bi se ubrzao pronalazak cjepiva protiv Covida-19.

U tekstu za Mail on Sunday Johnson je napisao kako sljedeća faza odgovora na koronakrizu traži puno kompliciranije poruke s obzirom da se očekuje ublažavanje mjera, prenosi BBC.

“Shvaćam da će se ljudi osjećati frustrirano uz neka od novih pravila”, napisao je Johnson dodajući da vlada želi zemlju izvesti iz potpune karantene na siguran način, nastojeći ne ugroziti postignuto u prevenciji širenja zaraze.

 Istodobno britanski premijer je istaknuo kako vjeruje u to da će se Britanci držati pravila zahvalivši im na dosadašnjem poštivanju uvedenih mjera.

Britanska vlada objavila je da će s 93 milijuna funti (oko 104 milijuna eura) potaknuti ubrzanu izgradnju istraživačkog laboratorijskog centra u Oxfordshireu kako bi se otvorio godinu dana prije planiranog. Očekuje se da bi taj centar bio okosnica britanskog programa cijepljenja protiv koronavirusa.

Johnson je naveo kako su nova pravila, poput mogućnosti izlaska iz kuća zbog relaksacije, bila moguća zahvaljujući dosadašnjem ponašanju ljudi.

Komentirajući kritike zbog novog pravila koje umjesto “ostanka doma” preporučuje da je potrebno “ostati oprezan”, Johnson je istaknuo kako njegova vlada pokušava nešto “što do sada nikada nije trebalo napraviti”. Vlada je ovaj slogan promijenila u Engleskoj 10. svibnja, dok je poziv za “ostanak doma” i dalje na snazi u Walesu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj, koje imaju vlastite ovlasti u donošenju restriktivnih mjera.

Navodeći da su dobri rezultati postignuti zahvaljujući činjenici da su se Britanci strpljivo držali uvedenih mjera, Johnson je istaknuo kako je ono što sada predlaže pravi put izlaska iz koronakrize.

Britanska vlada najavila je u subotu početak otvaranje osnovnih škola od 1. lipnja, što zasad nailazi na sumnje kod dijela roditelja, dok sindikat učitelja upozorava da je to prerano. Za sada je samo Engleska najavila mogućnost otvaranja škola, dok Wales, Škotska i Sjeverna Irska vjerojatno neće otvoriti škole prije ljetnih praznika.

Slovenija proglasila kraj epidemije koronavirusa i postala prva europska država koja je to učinila

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.