twitter

EU NASTAVLJA BORBU PROTIV PANDEMIJE: Čelnici na samitu usklađuju mjere

Autor: Matea Vidić/Hina

Europski čelnici okupili su se na virtualnom samitu kako bi razgovarali o nastavku borbe protiv pandemije koronavirusa. Na dnevnom je redu usklađivanje mjera protiv pandemije koronavirusa, ubrzavanje cijepljenja, ali i moguće potvrde o cijepljenju te ograničavanje putovanja.

Veliku brigu zadaju dakako i novi sojevi virusa zbog kojih su neke zemlje najavile pooštravanje mjera pa je tako Belgija najavila privremenu zabranu svih putovanja između država članica, koja dakako nisu nužna.

Njihova odluka djelomično leži u o solidarnosti s ugostiteljima koji zbog mjera ne rade pa nije fer, navode, da se dopuštaju putovanja koja nisu nužna.

Ipak, testiranje je i dalje jedan od najvažnijih alata, a u srijedu su članice EU-a postigle dogovor o međusobnom priznavanju antigenskih testova čiji su rezultati manje pouzdani, ali rezultati su poznati u nekoliko minuta. Naposljetku, ističu, najučinkovitiji su na vrhuncu zaraze, kad osoba počne iskazivati simptome.

Nadalje, poznato je kako svaka cijepljena osoba dobije potvrdu o cijepljenju, a počelo se isticati kako će ista funkcionirati kao takozvana putovnica. Ipak, iz Europskog vijeća navode kako je prerano govoriti u upotrebi tih potvrda, posebice stoga jer se nije cijepio dovoljan broj ljudi. U ovom trenutku to bi bilo diskriminatorno nauštrb oni koji se nisu imali mogućnost cijepiti i onih koji su već dobili cjepivo.

Autor:Matea Vidić/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.