Foto: Screenshot

Epidemiolog iz Srbije: ‘Više ne kontroliramo virus! Čeka nas najveći udar!’

Autor: Dnevno

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je, nakon što su jučer objavljeni podaci o novooboljelima od Covida-19, da pokazuju kako Srbija ulazi u period daljnjeg uspona broja zaraženih koronavirusom. Kon je rekao da je Srbija “zagazila” u peti tjedan koji kaže da se virus više ne može kontrolirati.

“Ulazimo u uspon, u period kada je najteže, period koji jesmo očekivali, ali kad se desi – “zadesi”,” rekao je Kon u specijalnoj emisiji o koronavirusu na Televiziji Pink.

Ne možemo više kontrolirati virus, negdje je ušao u bolnice, ali spremno smo ga dočekali”, kazao je Kon, dodavši da u bolnici ne može raditi bilo netko respiratornim problemima.

On je na TV Pink rekao da je virus za sada uspješno “izbačen” iz zdravstvenih ustanova, što je od najveće važnosti za daljnje suzbijanje bolesti, zbog čega je uveden prioritet testiranja doktora i ostalog medicinskog osoblja, koji se izoliraju neovisno od toga kakve simptome bolesti imaju.

Ekstremno je važno da niko (od doktora) tko ima respiratorne infekcije ili povišenu temperaturu ne radi“, kazao je Kon, i dodao da će u neposrednoj budućnosti primarna zdravstvena zaštita igrati ključnu ulogu za otkrivanje blažih slučajeva, koji mogu izazvati dalje širenje virusa.

“U najvećem udaru koji nas čeka”, rekao je Kon, “morat ćemo se osloniti na domove zdravlja i na izabrane doktore, jer će oni biti značajni da se otkriju rezervoari infekcije”.

Pulomolog Branimir Nestorović je u istoj emisiji dodao da je udar koji se očekivao u trećem i četvrtom tjednu epidemije uspješno izbjegnut, čime je nagli skok broja oboljelih usporen, a da je sada cilj sniziti stopu smrtnosti od COVIDA-19.

On je ipak ocijenio da se veliki broj novooboljelih očekuje sljedeći vikend, koji će biti zapravo 14 dana nakon subote i nedjelje kada je veliki broj građana bio na ulicama.

Mladi se također razboljevaju, a stekli su pogrešan dojam, da samim tim što nisu u rizičnim grupama (mogu izlaziti)”, rekao je Nestorović i dodao da su u Srbiji uvedene sve moguće mjere prevencije osim zabrane kretanja 24 sata dnevno.

“Vidite što znači izolacija, mi smo najranjiviju populaciju zaštitili, ali ovu radno sposobnu nismo, vidio sam majku sa dvoje djece, voze bicikle, to ne može“, rekao je.

“Ova dva tjedna bit će gusto, svašta se može dogoditi. Mi smo do sada jeftino prošli”, konstatirao je Nestorović i poručio da dosadašnje brojke neće biti “odlične” ako se ljudi ne opamete, prenosi N1.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.