fbpx
Ilustracija

EP TRAŽI KONKRETNE MJERE: Pandemija je, tvrde, pojačala rodnu neravnopravnost

Autor: Matea Vidić/Hina

U ožujku 2020. godine Europska je Komisija predstavila “Strategiju za rodnu ravnopravnost za razdoblje 2020.-2025.”, a na plenarnoj sjednici, zastupnici Europskog parlamenta pozdravili su njeno donošenje istaknuvši kako je pandemija, a istom uzrokovana i ekonomska kriza, povećala socio-ekonomske razlike među muškarcima i ženama.

Stoga, ističu zastupnici, za postizanje ciljeva istaknutih u strategiji potrebno je provesti konkretne mjere. Glavni ciljevi strategije su, među ostalim, nulta tolerancija nasilja nad ženama, jednake plaće i uvjeti rada, prestanak diskriminacije žena pri imenovanju na vodeće pozicije.

Na sjednici je rečeno i kako se u sve programe u okviru idućeg Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a i planu oporavka od krize obavezno uključi i rodna perspektiva, a pozdravili su namjeru Komisije da ove godine predloži mjere za ostvarivanje ciljeva Istanbulske konvencije, za slučaj da neke članice nastave blokirati njenu ratifikaciju na razini Unije, navode.

Zabrinutim smatraju i narušavanje prava žena u nekim državama članicama, posebice ograničavanjem prava žena u na pobačaj i pristupa sveobuhvatnom spolnom odgoju u Poljskoj. Osvrnuli su se i na reforme u Mađarskoj koje potkopavaju prava transrodnih zajednica, kako ističu.

Tvrde kako je vidljivo da žene imaju neravnopravan položaj u ekonomiji, ali i u digitalnim tehnologijama. Zbog navedenog traže donošenje konkretnih mjera kakve su recimo potpuno plaćen dopusta, promicanja jednake uloge muškarca kao skrbnika, mjera za sprečavanja spolnog zlostavljanja i zlostavljanja u cyber-prostoru kojemu su žene znatno više izložene.
Europarlamentarci su upozorili i da kriza potiče spolnu segregaciju u obrazovanju i zapošljavanju i usvojili izvješće o “premošćivanju digitalnog jaza između spolova: sudjelovanje žena u digitalnom gospodarstvu”.

S obzirom na to da kriza izazvana pandemijom potiče neravnotežu između privatnog i poslovnog života te dovodi u pitanje sigurnost žena u suvremenom društvu, zastupnici su usvojili rezoluciju i o “rodnoj perspektivi tijekom i poslije razdoblja krize uzrokovane bolešću COVID-19”, a navode i kako se u razdoblju tijekom i poslije krize u obzir treba uzeti težak položaj samohranih roditelja, koji su u 85 posto slučajeva žene, te zatražili da se u mjerama odgovora na krizu kao temeljno uzme načelo “jednakih plaća za jednaki rad”.

Izvješće je podržalo 464 zastupnika, 119 je bilo protiv, dok je suzdržanih bilo 93.
Autor:Matea Vidić/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.