Ilustracija Photo: Profimedia

EMA DONIJELA ZAKLJUČKE O ASTRAZENECI: ’Ugrušci trebaju biti istaknuti kao rijetka nuspojava, ne postoje specifične skupine kod kojih se pojavljuju’

Autor: Mia Peretić

Europska agencija za lijekove (EMA) održala je još jednu konferenciju o zaključcima stručnjaka o povezanosti cjepiva AstraZenece i nastajanju krvnih ugrušaka.

Marco Cavaleri, zadužen za strategiju cjepiva u EMA-i, u utorak je rekao da ‘jasno da postoji veza’ slučajeva tromboze s primanjem cjepiva AstraZenece, no nije dao niti jedan dokaz za svoju tvrdnju. Nakon toga, EMA je najavila prezentaciju zaključaka u srijedu, ali i petak.

Na današnjoj konferenciji istaknuli su kako je sigurnosni odbor EMA-e (PRAC) zaključio kako dobrobiti AstraZenece i dalje nadilaze rizike toga cjepiva. Cjepivo se pokazalo iznimno učinkovito u sprječavanju težih slučajeva i spašavanju života od ove bolesti.

PRAC je zaključio kako se krvni ugrušci trebaju istaknuti kao moguća nuspojava cjepiva, dodali su. “Specifični rizični faktori kao dob, spol ili druge bolesti”, govore, “nisu detektirani jer se krvni ugrušci pojavljuju kod različitih skupina”. Ističu i kako EMA nastavlja raditi na tome da se ljudi informiraju o ovom mogućem razvoju situacije jer je bitno da i pacijenti i liječnici znaju reagirati u slučaju istih.

Slučajevi tromboze

Na konferenciji za medije istaknuli su kako se većina proučavanih slučajeva pojavila kod žena mlađih od 60 godina, dva tjedna nakon cijepljenja. Iako, ponavljaju, trenutni podaci ne pokazuju specifične faktore rizika.

PRAC je istaknuo kako su se ugrušci pojavljivali u mozgu i abdomenu te arterijama, a proučili su ukupno 61 slučaja pojave tromboze venskih sinusa te 24 slučaja arterijske tromboze prijavljene  EU do 22. ožujka do, od kojih je 18 bilo sa smrtnim posljedicama.

Dodaju kako upotreba ovog cjepiva na na nacionalnoj razini trebala bi uzeti u obzir i epidemiološku situaciju države te dostupnosti cjepiva u državi članici.




Simptomi

Ponovili su potom simptome prilikom pojave krvnih ugrušaka, a to su kratak dah, bolovi u prsima, oticanje nogu, bol u području abdomena koja ne prestaje, zamućen vid, konstantna glavobolja, krvavi podljevi u blizini mjesta primanja injekcije.

Zaključuju naposljetku kako dobrobiti ovog cjepiva i dalje nadilaze njegove rizike.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.