Dramatično izlaganje čelnog čovjeka WHO-a: ‘Pandemija ubrzava! Virus u najvećem dijelu svijeta nije pod kontrolom’

Autor: Dnevno

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako pandemija novog koronavirusa SARS-CoV-2 još uvijek nije dosegla svoj vrhunac, te je zabrinuta relaksacijom mjera diljem svijeta u svrhu olakšavanja međunarodnih putovanja.

Generalni direktor WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je kako virus u najvećem dijelu svijeta ne samo da nije pod kontrolom nego se situacija dodatno pogoršava.

Njegova poruka objavljena je u petak, u trenutku kada je Velika Britanija ukinula obveznu 14-dnevnu karantenu pri ulasku u zemlju za 76 zemalja.

Čelnik WHO-a rekao je kako se broj zaraženih u svijetu proteklih šest tjedana udvostručio, javlja britanski Mirror.

– Virus je uspio dovesti zdravstvene sustave nekih bogatih zemalja do kolapsa, dok su neke zemlje ipak uspjele adekvatno odgovoriti na zarazu. Znamo da se epidemija može staviti pod kontrolu s epidemiološkim mjerama, praćenjem kontakata, izolacijom i raširenim testiranjem. Ipak, u većini zemalja svijeta virus nije pod kontrolom – rekao je Ghebreyesus.

Dodao je kako je WHO-u dosad prijavljeno gotovo dvanaest milijuna zaraženih, a preminulo je više od 544 tisuće ljudi. Pandemija ubrzava, upozorio je.

Ghebreyesus je zabrinut zbog uspostave međunarodnog zračnog prometa, dok Velika Britanija, pak, pokušava nagovoriti svoje građane da ne odlaze na plovidbe kruzerima, koji bi moglim biti žarišta. Onima željnima ljetne zabave Engleska će, objašnjava Mirror, omogućiti bazene, teretane te umjetničke izvedbe na otvorenom. Vanjski bazeni otvaraju se već ove subote, a unutarnji bazeni, teretane i sportsko-rekreativni kompleksi u punom će kapacitetu proraditi od 25. srpnja. Od ovog vikenda otvaraju se i kazališta, opere, plesni i glazbeni centri, no uz stroge mjere i ograničen broj gledatelja. Od ponedjeljka se otvaraju i frizerski saloni, saloni za tetoviranje, saune, solariji i ostale uslužne djelatnosti koje zahtijevaju kontakt s klijentima, javlja Mirror. 




NAJVEĆI BROJ NOVOOBOLJELIH U JEDNOM DANU, WHO tvrdi: Svijet je u opasnoj fazi




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.