01.02.2020., Sibenik - Medicinska maska za lice. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

DOZNAJEMO! IZ IZRAELA STIŽU DUGOOČEKIVANE MASKE! Traju godinu dana, a cijena – prava sitnica – niti 15 lipa po danu!

Autor: Dnevno

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo je početkom srpnja najavila kako nam iz Izraela stižu maske napravljene od bakaroksida koji ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje i prevenira sekundarne infekcije.

“Kada su shvatili koliko je maska važan proizvod i koliko im je bitno da bude dugotrajnijeg korištenja, razvili su troslojnu masku koja unutra ima bakaroksida i koja prevenira prodiranje virusa i bakterija u organizam, da se diše kroz nju“, rekla je tada Soldo, te naglasila da su takve maske dugotrajne, čak i do 12 mjeseci i dok se ona fizički ne uništi, trebala bi djelovati.

Kazala je da te maske imaju dosta dobre certifikate njemačkih i američkih certificiranih tvrtki, ali da se maska treba pravilno koristiti. Najavljena cijena bila je oko 40 kuna.

”Kirurške maske dosta su skupe, iako je cijena puno povoljnija nego što je bila na početku epidemije. One jesu jednokratne i zapravo svaki dan trebalo bi nositi novu, a kad se vidi ekološki učinak na Zemlju o kojem sada ne razmišljamo jer je strah primaran, sigurno ima smisla i financijski i u ekološkom smislu”, istaknula je Soldo.

Portal Dnevno.hr doznaje kako su maske trebale doći u prvoj polovici srpnja, potom nakon 20. srpnja kada je trebala započeti  distribucija prema ljekarnama u sustavu Medike d.d. te veleprodajom uvoznika prema ostalim poslovnim subjektima, no nije sve pošlo prema očekivanim planovima, pa se kao krajnji datum za dolazak maski iz Izraela očekuje do 16. kolovoza.

”Naša tvrtka zadnjih je tjedana poduzimala sve kako bi maske stigle što ranije (od standardnih 28 dana), međutim nismo mogli potvrditi slanje maski od strane proizvođača do trenutka kada nismo dobili sve potvrde nadležnih tijela RH kako bi smo obavili neometan uvoz istih u RH.

Trenutno se na carinskim skladištima u RH nalazi veliki broj maski koje zbog raznih uvjeta i klasifikacije nemaju dozvole za uvoz. Ova situacija dovela je do povećanog opreza od strane špeditera te do konfuzije u razlici kod klasifikacije maski za osobnu zaštitu i medicinskih maski.




Postupak uvoza značajno se razlikuje te je potrebna različita dokumentacija.

Dana 4. kolovoza 2020. godine dobili smo potvrdu temeljem koje možemo obaviti neometan uvoz maski u RH te smo istu informaciju proslijedili proizvođaču koji je krenuo u organizaciju zračnog prijevoza. Ovaj postupak potrajao je nekoliko dana zbog znatno smanjenog broja Cargo letova. Zrakoplov s maskama poletio je danas 10. kolovoza 2020. godine prema Istanbulu, Turska gdje će se obaviti pretovar na zrakoplov za Zagreb. U ovom trenutku ne znamo koliko će vremena biti potrebno da se obavi pretovar na zrakoplov za Zagreb i koliko će maske čekati u Istanbulu, ali zadnji datum za dolazak u Zračnu luku Zagreb, koji nam je garantiran od strane prijevoznika, je 16. kolovoz 2020. godine.

Odmah po završetku uvoznog postupka maske idu na deklariranje te ćemo započeti s distribucijom.




Distribucija za maloprodaju u ljekarnama odvijati će se putem tvrtke Medika d.d. dok će naša tvrtka raditi distribuciju prema ostalim tvrtkama na bazi minimalne količine od 50 komada.

Ispričavamo se zbog ovog kašnjenja u isporukama već naručenih maski te smo poduzeli sve radnje kako se ova situacije ne bi ponavljala ubuduće”, poručio je uvoznik maski Rinigard, a doznajemo i kolike bi trebal biti cijene ovih maski:

Minimalna količina za narudžbu u veleprodaji je 50 komada ( za tvrtke), dok je cijena za količine do 1000 komada 31,00 kuna plus PDV.

Stižu nam maske iz Izraela s antivirusnim djelovanjem, vrijede godinu dana, koštat će 40 kuna

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.