Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

DO KRAJA LISTOPADA UTVRDIT ĆE SE UČINKOVITOST PFIZER CJEPIVA Njih pak brine distribucija istoga

Autor: Hina

Izvršni direktor Pfizera, Albert Bourla izjavio je za CBS da će do kraja listopada vjerojatno biti poznato djeluje li eksperimentalno cjepivo te američke farmaceutske tvrtke za covid-19, koje je u fazi kliničkih ispitivanja, prenosi CNN.

“U najboljem slučaju vjerujemo da su prilično dobri izgledi, a oni iznose više od 60 posto, da ćemo do kraja idućeg mjeseca doznati je li cjepivo učinkovito”, kazao je za CBS.

Bourla je rekao da ne zna koliko će vremena nakon toga trebati da cjepivo dobije licencu regulatornih tijela.

Pfizerovo cjepivo, koje se razvija u suradnji s njemačkom biotehnološkom tvrtkom BioNtech već je u proizvodnji, a Bourla je istaknuo da su dosad proizvedene stotine tisuća doza.

Otkrio je da će broj osoba koji će biti cijepljene u sklopu treće faze kliničkih ispitivanja biti povećan s prvobitno planiranih 30.000 na 44.000 te da će starosna i rasna struktura primatelja cjepiva biti proširena zbog većeg obima i pouzdanosti prikupljenih podataka o njezinim učincima.

Bourla je rekao i da će problem predstavljati distribucija cjepiva. Otprema lijekova je složen proces, posebno kada su za njihovo skladištenje potrebni posebni uvjeti. No dodao je da u Pfizeru otprije dobro znaju na koji način to realizirati.

Kada je posrijedi populacija koja će prva biti cijepljena, Bourla je kazao kako smatra da bi o tomu odluku trebale donijeti vlasti, primjerice američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.




NE MOGU ČEKATI: Azijska velesila planira uvesti cjepivo i prije završenog testiranja




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.