Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

#DnevnoPomaze! Pitanje čitateljice: Gdje kupiti zaštitnu masku za lice?

Autor: Dnevno/ V.K

U Hrvatskoj su nastupile stroge mjere socijalne izolacije. Zatvoreno je sve što nije nužno. Oni koji su ipak ostali na svojim poslovima i koji spadaju  među najizloženije u populaciji su svakako trgovci i trgovkinje koji neumorno rade uslijed velike potražnje koju je izazvala epidemija koronavirusa. Naši čitatelji su prepoznali našu akciju #DnevnoPomaze, pa ovim putemo odgovaramo na upit zabrinute majke čija kćer radi kao trgovkinja u Dubrovniku.

#DnevnoPomaze: Portal Dnevno.hr pomaže svima kojima to treba. Pročitajte detalje o akciji!

Naime, našu čitateljicu zanimalo je može li igdje u Republici Hrvatskoj za svoju kćer koja radi kao trgovkinja nabaviti zaštitnu masku za lice budući da poslodavac nije u mogućnosti organizirati zaštitu te vrste. Kazala nam je da su uspjeli sami nabaviti rukavice i sredstva za dezinfekciju, ali ne i maske.

Gdje nabaviti maske, pokušali smo saznati u Zavodu za javno zdravstvo (ZZJZ) Dubrovačko – neretvanske županije, međutim nisu znali odgovor na ovo pitanje, stoga smo kontaktirali Hrvatski Crveni križ iz Dubrovnika koji su nam otkrili kako im je preostalo tek nekoliko maski i to za njihove djelatnike koji izlaze na teren, ali ta zaliha izdržat će tek do sutra nakon čega kreću sami šivati maske za svoje potrebe.

Maske su tražena roba trenutno u Dubrovniku. Nama je ostalo još par maski za naše volontere stoga smo se odlučili sami organizirati i sami sebi sašiti maske. Grupa koja će danas otići na teren imat će maske, a od sutra se moramo sami snaći”, kazala nam je djelatnica Crvenog Križa. Osim toga, ne zna se ni kad bi i gdje mogle stići nove zalihe maski.

Iako službenih podataka nema, čini se da je maske posve nemoguće kupiti u maloprodaji. Tvrtka URIHO u procesu je šivanja perivih maski. Oni proizvedu dnevno oko 4 tisuće maski, međutim isti dan ih sve prodaju, pretpostavlja se trgovcima, ljekarnama prvenstveno, a gdje zalihe odlaze ne moguće je znati. Jeftinih maski iz Kine za sada nema zbog toga što je bila obustavljena opskrba, ali ima indicija da bi one ponovno trebale doći u ljekarne krajem ožujka, a njihova cijena mogla bi iznositi oko 7 kuna. Zbog toga bi bilo najbolje da provjerite u svojoj lokalnoj ljekarni kad bi zalihe maski trebale stići i provjeravajte redovito situaciju jer je vjerojatno da će se odmah razgrabiti.

Opcija koja vam preostaje je da sami sašijete svoju masku od pamuka ili da se obratite nizu krojačkih obrta i individualaca koji u ovo vrijeme izolacije i epidemije sami šivaju maske i uglavnom ih poklanjaju. Jedan od takvih primjera je “Krojački obrt Julius” čiju obavijest o maskama možete pogledati u objavi koju prilažemo.

Među ostalim, jučer smo izvijestili o tvrtki “Merkur 1992” koji šivaju medicinske maske ali ne stižu zadovoljiti potražnju stoga poklanjaju pripremljeni materijal onima koji si sami žele i mogu sašiti masku. Treba napomenuti kako se stručnjaci slažu da maske same nisu dovoljno dobra zaštita od koronavirusa. Maska je dizajnirana tako da se spriječi širenje bolesti. Ako se maska ovlaži od disanja, gubi se i njena efikasnost u zaštiti i tu u roku od 20 minuta. Potrebno ju je redovito mijenjati. Ovdje govorimo prvenstveno o kirurškim maskama kakve većina ljudi i nosi. Prije kupnje maske trebalo bi se uvjeriti da određeni tip maske zaista pruža dodatnu zaštitu od zaraze zdravim osobama. Sada je očigledan i problem pretjeranog gomilanja maski budući da oni kojima sada maske trebaju do njih ne mogu doći.

ANĐELI IZ PITOMAČE NAPRAVILI ‘BUM’ Tvrtka svima donira pamuk za maske: ‘Uzmite i sašijte si, mi ne stižemo

 

Autor:Dnevno/ V.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.