Goran Kovacic/PIXSELL

DETALJAN POPIS MJERA KOJE DANAS STUPAJU NA SNAGU! Vraćamo se u kafiće i na treninge: Na neke mjere ste već i zaboravili!

Autor: Valneo Kosic

Nacionalni stožer civilne zaštite prošli je tjedan donio odluku o popuštanju pojedinih epidemioloških mjera koje stupaju na snagu danas 1. ožujka i vrijedit će do 15. ožujka. Najznačajnija mjera je ona koja se tiče ugostitelja, a riječ je o otvaranju terasa.

Terease

Mnogi se vesele upravo odlasku u omiljeni kafić, a vrijeme je sunčano i toplo, pa mnogi jedva čekaju malo zasjesti. Međutim, izdane su preporuke za ugostitelje koje će značajno ograničiti vaše iskustvo.

Stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol.

Nije dopušteno puštanje glazbe kako gosti ne bi glasno pričali te na taj način širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze.

Ovisno o veličini terasa izračunava se najveći broj korisnika i mora biti vidljivo istaknut svima. Pri ulasku mora biti dezinficijens.

Prilikom ulaska u zatvoreni dio ugostiteljskog objekta koji je dopušten samo radi korištenja toaleta, nužno je nositi masku.




Sport

Osim toga dopušteni su i treninzi bez kontakta među sportašima. Tako, primjerice, košarkaši mogu vježbati vođenje lopte i pucanje na koš, bez utakmica u kojima dolazi do kontakta, a maske se moraju nositi na dolasku i odlasku.

Obvezno je nošenje maski prilikom dolaska i odlaska te vođenje evidencija, a sprave na kojima se vježba moraju se redovito dezinficirati, a prostorije prozračivati. Tijekom treninga ne treba nositi maske.




Svlačionice i tuševi ne smiju se koristiti, a ako je nužno onda ne smiju više od dvije osobe istovremeno tamo biti.

Ostale odluke se odnose na produženje primjene vezanih za rad trgovina, javni prijevoz i prelazak granice. Ukida se odluka o zabrani uplovljavanja kruzera, dodao je Božinović.

Sajmovi ostaju zatvoreni do daljnjeg.

Osim otvaranja terasa na snazi je i niz drugih mjera na koje ste već možda i zaboravili. U nastavku donosimo popis svih mjera koje su trenutno na snazi u Republici Hrvatskoj.

Popis novih mjera koje će trajati najmanje dva tjedna objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. 

Mjere koje su na snazi od ponedjeljka do 15. ožujka:

– zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu;

– na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba iz najviše 2 različita kućanstva;

– javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata;

– na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba, sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja obvezne su nadzirati pridržavanje protuepidemijskih mjera;

– ograničenje radnog vremena za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima do 22 sata;

–  i dalje je zabranjena prodaja alkoholnih pića u vremenu od 22 sata do 6 sati;

– ograničenje rada ugostiteljskih objekata i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja pružaju ugostiteljske usluge tako da hranu, piće, napitke i slastice mogu usluživati samo na otvorenim prostorima za usluživanje, uz strogo pridržavanje propisanih mjera i posebnih preporuka HZJZ-a, a radno vrijeme može biti od 6 do 22 sata

– obustava održavanja svadbenih svečanosti;

– radno vrijeme casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje može biti od 8 do 22 sata, uz zabranu pružanja ugostiteljskih usluga

– strogo pridržavanje mjera u teretanama i fitness centrima

– obustava organiziranih plesnih škola

– obustava održavanja radionica, osim dječjih igraonica koje se mogu održavati uz strogo pridržavanje mjera

– obustava održavanja svih amaterskih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava, družina i zborova, uključujući i crkvene zborove;

– zabrana konzumacije hrane i pića tijekom kino projekcija;

– obustava održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi;

Sportska natjecanja

– zabrana svih natjecanja osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima, kao i klubove koji se u individualnim (pojedinačnim) sportovima natječu u seniorskoj konkurenciji u ekipnim klupskim natjecanjima na nacionalnom nivou u najvišem rangu u liga sustavu natjecanja te natjecanja kategoriziranih sportaša u individualnim sportovima (pojedinačnim) i sportaša nacionalne razine koji se pripremaju za europska i svjetska natjecanja sukladno popisu koji, na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog sportskog saveza gluhih, odobri Ministarstvo turizma i sporta;treninzi u zatvorenom mogu se održavati samo tako da prilikom treninga ne dolazi do kontakta između sportaša i uz pridržavanje mjera HZJZ-a.

– sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a organizatori su obvezni osigurati da se svi sportaši i nužno tehničko osoblje koje je prisutno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera te da se sportski objekti iznimno koriste samo za potrebe dopuštenih aktivnosti;

– škole stranih jezika mogu svoju djelatnost obavljati uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera

Autoškole

– autoškole teorijski dio mogu održavati samo online ili na drugi način za održavanje kontakata na daljinu, satovi vožnje mogu trajati najviše 45 minuta uz obvezno mjerenje tjelesne temperature prije ulaska u automobil, pauza između dva kandidata mora biti minimalno 10 minuta za prozračivanje i dezinfekciju automobila te se mora voditi evidencija svih polaznika na satovima vožnje;

Maske na otvorenom

– obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1.5 metar;

– obaveza stanara, upravitelja zgrada, poslodavaca i predstavnika javnih ustanova redovito dezinficiranje svih zajedničkih površina (rukohvati, liftovi, radne površine, sanitarni čvorovi, i slično);

– preporuka da se vjerski obredi kad god je to moguće prenose putem radio, TV programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskom obredu bez dolaska u vjerske objekte.

Protuepidemijske mjere ne odnose se na:

– profesionalne umjetničke izvedbe i programe koje ne uključuju zborno pjevanje;

– kino projekcije;

– izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima;

– sjednice predstavničkih tijela.

Događanja i okupljanja

Za sva događanja i okupljanja broj prisutnih osoba se ograničava s obzirom na veličinu prostora, na način da za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 7 m² neto površine, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i obvezu da na ulazu u objekt u kojem se okupljanje održava bude jasno istaknuta obavijest o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti prisutne u objektu.

Organizatori okupljanja obvezni su osigurati da se prostori u kojima se okupljanja održavaju redovito provjetravaju, da na okupljanju ne bude prisutno više osoba od dopuštenog broja i da se svi prisutni pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Posebne mjere važit će i na radnim mjestima, a poslodavce se poziva da organiziraju rad od kuće gdje god je to moguće. 

– zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah;

– smanjiti fizički kontakt između zaposlenika, kad god je to moguće;

– uvesti rad od kuće, kad je to moguće s obzirom na narav posla;

– uvesti klizno radno vrijeme, gdje je to moguće;

– organizirati rad u smjenama, odnosno skupinama, gdje je to moguće;

– smanjiti broj fizičkih sastanaka na najmanju moguću mjeru;

– redovito provjetravati prostore u kojima radnici borave i zadržavaju se.

 

Autor:Valneo Kosic
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.