fbpx
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

CIJEPLJEN SVAKI PETI GRAĐANIN ‘Cijepljenje je u petoj brzini, ali vozimo uz oprez’

Autor: S.P.

Prema podacima s platforme eCijepih, na dan 30. travnja u Hrvatskoj je 20,9 posto odraslog stanovništva primilo najmanje jednu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Do sada je, sukladno Planu cijepljenja kojeg provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), cijepljen svaki peti građanin Hrvatske.

Najveći obuhvat cijepljenjem postignut je u dobnoj skupini osoba od 70 godina i više, od kojih je 54 posto osoba primilo najmanje prvu dozu cjepiva. Ovo su podaci koji pokazuju kako obuhvat cijepljenja raste s posebnom pažnjom prema našim najugroženijim građanima, objavio je HZJZ.

Utrošeno više od 900 tisuća doza cjepiva

U razdoblju od 27. prosinca 2020. do 30. travnja 2021. do sada je u Hrvatskoj utrošeno 901.120 doza cjepiva, a s obzirom na velik broj doza cjepiva koje stižu tijekom svibnja i u lipnju, dinamika cijepljenja će omogućiti cijepljenje više od 1.848.462 osobe do kraja lipnja, odnosno više od 55 posto odraslih osoba.

Prema podacima iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih, 30. travnja je utrošeno čak 28.394 doza dok je 29. travnja ostvaren apsolutni rekord u cijepljenju s apliciranih 46.887 samo u jednom danu.

“Svakodnevno praćenje tijeka cijepljenja u Republici Hrvatskoj omogućuje nam da i nadalje učinkovito upravljamo organizacijom i provođenjem programa cijepljenja u kojem nam je cilj do kraja lipnja cijepiti više od polovine punoljetnih građana naše zemlje”, istaknuo je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Dodao je kako se od sljedećeg tjedna povećava broj cjepnih mjesta u cijeloj zemlji i obuhvat cijepljenih građana, jer nam pristižu znatno veće količine cjepiva svih vrsta u odnosu na dosadašnje razdoblje.

“Organizacijski i kadrovski smo, uz potporu ministarstva zdravstva i svih dionika zdravstvenog sustava, pripremili sve uvjete za uspješnu kampanju cijepljenja”, zaključio je Capak.
Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.