fbpx
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

CAPAKOVA ZAMJENICA TVRDI ‘Treći val pandemije je u silaznoj putanji te situacija ide na bolje’

Autor: S.P.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u ponedjeljak je izjavio kako je završen treći val pandemije koronavirusa, ali nakon toga se ispravio i naglasio kako “nije gotov nego se krivulja prelomila, a broj oboljelih je u silaznoj putanji”.

U utorak je njegova zamjenica Ivana Pavić Šimetin rekla kako je “treći val pandemije u silaznoj putanji, te situacija ide na bolje”.

Dodala je da se to još uvijek ne vidi na hospitalizacijama, jer kasne barem dva tjedna u odnosu na pojavnost bolesti odnosno incidenciju.

Prije dva tjedna bio je vrhunac pandemije

U emisiji “U mreži Prvog” HRT-a, Ivana Pavić Šimetin je istaknula da u svakom slučaju imamo jednu silaznu putanju, a prije dva tjedna je bio vrhunac pandemije.

Treba naglasiti kako se ponedjeljkom više ljudi testira u odnosu na vikend. Epidemiolog i mikrobiolog sa Sveučilišne bolnice u Bonnu Marijo Parčina rekao je kako je broj hospitaliziranih u posljednja dva tjedna bio visok u Njemačkoj, te su sve pokrajine morale primjenjivati određene mjere.

I sedmodnevna incidencija počela je polako padati, ali su epidemiološke mjere i dalje prisutne. Parčina je rekao kako se Hrvatska nalazi još uvijek u velikoj incidenciji, te da je svaki scenarij još uvijek moguć.

Dodao je kako je preporuka da se osobe koje su preboljele COVID 19 trebaju cijepiti samo s jednom dozom, ali da je za njega to bila vrlo neobična i neočekivana preporuka, ali je pak takva preporuka epidemiološki i politički opravdana, prenosi HRT.

Ivana Pavić Šimetin rekla je kako su prednosti takve preporuke da se smanji potrošnja cjepiva ako ona nije nužna kod osoba koje su preboljele COVID, te da im se smanji i rizik od eventualne nuspojave od druge doze.
“Da se smanji i opterećenje organizacije cijepljenja. Ako možemo na neki način olakšati i ubrzati proceduru onda se i u Hrvatskoj umjesto dvije doze daje jedna doza za osobe koje su preboljele COVID unatrag jednog mjeseca pa sve do šest mjeseci”, rekla je.

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.