Na fotografiji: Vili Beros. Foto: Darko Tomas / CROPIX

BROJ ZARAŽENIH U HRVATSKOJ 551! Stožer najavio popuštanje strogih mjera! Upozorili i na prevarante: ‘Oprez, ne otvarajte vrata!’

Autor: Dnevno

Jučer je u Hrvatskoj bilo 495 oboljelih od koronavirusa. Do sada su od koronavirusa preminule tri osobe. Jučer je Slavnonskom Brodu preminula bolesnica, a ranije u četvrtak bitku za život je izgubio i onkološki bolesnik u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Potvrđeno je kako je i ugostitelj iz Istre preminuo od posljedica zaraze koronavirusom.

Iz Nacionalnog stožera poručili su kako je od danas u RH 56 novih bolesnika, što daje brojku od 551 bolesnika. Najavljeno je i popuštanje strogih mjera budući da je epidemiološka krivulja i dalje linearna. Tako je epidemiološko stanje u Hrvatskoj i dalje zadovoljavajuće.

U Zadru koronavirusom zaražen liječnik i tri operirane pacijentice

U Zadarskoj županiji zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom.

“Imamo 840 nadzora, 282 nadzora ja završeno, 228 ljudi je u samoizolaciji. Najviše ih je vezano za ortopedsku bolnicu iz Biograda na moru”, kazao je Alen Medić iz Stožera Zadarske županije.

“U bolnici Zadar je uzeto 34 uzoraka, devet je pozitivno, a jedan je liječnik iz zadarske bolnice. On je sin zaraženog doktora iz bolnice u Biogradu. Tri zaražene su pacijentice koje su operirane i leže u bolnici”, rečeno je iz stožera, dodavši da je šest osoba hospitalizirano, a jedna je na respiratoru.

Što se tiče devetero novozaraženih pacijenata, sedmero je povezano s bolnicom u Biogradu.

Izvještaj Stožera

Iz stožera su upravo objavili da je RH 56 novih bolesnika, što daje brojku od 551 bolesnika.

“Imamo 56 novih bolesnika, što daje brojku od 551 bolesnika. I protekla 24 sata detektirano je 70 novih bolesnika. I dalje smo u fazi linearnog rasta, što je dobro. Prosječna dob je 48,02 godine, 6 posto je žena. Postotak bolesnika je iznad 60 godina je 25 posto

Oporavljeno je 37 osoba i nadajmo se da će najveći dio pokazati znakove oporavka.

Nadam se da će našim zajedničkim naporima doći do toga”, rekao je Beroš.

Božinović o radu trgovina

“Naš rast je linearan što ukazuje na to da se građani pridržavaju uputa. Prva odluka se odnosi na dopuštenje rada određenih sp4ecijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećala kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivredi. To su dućani koji prodaju hranu, higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i dućani koji prodaju hranu za životinje

Stožeri Civilne zaštite moraju posebnu pozornost obratiti na situaciju na tržnicama. Kad se provjeri je li sve u redu, kroz par sati, očekujemo da će te trgovine početi raditi.

Drugo izuzeće se odnosi na rad prodavaonica u kojima se prodaje građevinski materijal i to za područje Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije i to zbog posljedica za saniranje štete od potresa.

Dokle god postoji linearni rast popuštat ćemo mjere kako bismo sve više i sve optimalnije funckionirali u ovim izvanrednim uvjetima.

Nove odluke stupaju na snagu danas. Realno je za očekivati da trgovine počnu raditi od sutra ujutro. Želim dobiti povratne informacije od stožera da su pouzeli sve epidemiološke mjere unaprijed da posao moze krenuti. Poruka je dakle krenut će raditi od sutra.”

Prevaranti vrebaju

Ne otvarajte vrata onima koji od vas traže novac. Naši volonteri ne traže novac. Molim sve one koje su volonteri tražili novac neka to dojave našoj policiji. Mi skrbimo za oko 10 tisuća obitelji. Molim da ne doživljavaju naše volontere kao kurirsku službu”

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je u emisiji “U mreži prvog” u petak ujutro kako se, prema dnevnom broju oboljelih, dobro držimo.”Od subote svaki dan dan imamo nešto manji broj. Ako uspijemo to zadržati to će biti odlična vijesti, da nam krivulja bude ravna”.Govoreći o izloženosti zdravstvenog osoblja, Capak je kazao kako je, prema sinoćnjim podacima, zaraženo 23 liječnika, 6 specijalizanata, 9 medicinskih sestara i tehničara te dva stomatologa.

Markotić o bolesnima

“Osam osoba je na respiratoru. Supruga umrlog leži na običnom odjelu, nije životno ugrožena”

O propusnicama i kršenju mjera, spremaju se maksimalne kazne 

781 osoba je u kršenju mjera izolacije.

Što se tiče propusnica policija me izvijestila da ima određenih sumnji u manipulacije. To je ozbiljno kazneno djelo, krivotvorenje isprava. To je djelo koje se ovisno o težini može sankcionirati od 6 mjeseci do 5 godina zatvora. A valjda je svima jasno da se u ovakvoj situacije neće se izricati minimalne kazne”

Beroš o djevojčici koja je morala na hitnu operaciju

“Svi mi pojedinci u sustavu moramo biti svjesni svoje odgovornosti. Na terenu svi imaju vrlo detaljne upute. Djevojčica je imala upalu slijepog crijeva i dobro je. Morma pohvaliti i njenu majku koja je rekla da je u samoizolaciji. Pohvaljujem i susjeda koji je curicu odveo. Tražim detaljan izvještaj o tome što se dogodilo, sad je najvažnije da je curica dobro, a što se događalo prije nego je primljena u bolnicu istražit ćemo. Već sam zvao ravnatelja Hitne.

Potrebno je da svi, i liječnici primarne zdravstvene zaštite, izvršavaju svoju ulogu”.

Zaraženi policijski službenici

 Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je na tvitteru kako su tri policijska službenika pozitivna na koronavirus, a 121 je u samoizolaciji.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.