Ilustracija

BRITANIJA OŠTRO O EU: ’Zabrana izvoza cjepiva ograničava borbu protiv virusa’, Australija pak tek zatražila reviziju odluke

Autor: M.V.

Nakon što je Europska komisija (EK) zabranila izvoz 250.000 doza cjepiva AstraZenece iz Italije za Australiju, australski ministar zdravstva, Greg Hunt rekao je medijima da je država zamolila EK da svoju odluku pak revidira.

No, toliko staložena nije bila Velika Britanija. Iz te države stižu kritike Europskoj Uniji koja se optužuje da će na ovaj način ugroziti globalnu borbu protiv virusa. “Globalni oporavak od virusa ovisi o međunarodnoj suradnji”, rekao je glasnogovornik premijera Borisa Johnsona. 

“Premijer je razgovarao s predsjednicom Ursulom von der Leyen ranije ove godine i ona je potvrdila da je njihov mehanizam fokusiran na transparentnost i da mu nije namjera ograničiti izvoz… Očekujemo da EU i dalje poštuje svoje obveze”, dodao je.

Inače, ovo je prvi ovakav potez EU-a, a došao je nakon odluke talijanske vlade. “Ta cijela situacija nije čin neprijateljstva Italije prema Australiji”, napisao je na Facebooku ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio. 

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.