Foto: Daniel KASAP/ POOL / HINA

BOŽINOVIĆ UPOZORIO: Ako dobijete ovakvu poruku putem maila, ne otvarajte poveznicu, već izbrišite poruku!

Autor: Daniela Delale

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštitu Davor Božinović pozvao je građane da ne otvaraju zlonamjerne mailove za pristup internet bankarstvu građana kojima prevaranti pokušavaju ukrasti njihove podatke.

”Napadači se u poruci predstavljaju kao služba zadužena za sigurnost u banci i upozoravaju građane da je treća strana imala pristup njihovim kreditnim karticama te da su zbog toga morali privremeno blokirati rad s karticama. Kako bi građani mogli ponovno raspolagati s kreditnim karticama, od građana traže da slijede poveznicu putem koje bi se trebali prijaviti na internet bankarstvo i potvrditi svoj identitet. Ako dobijete takvu poruku putem maila, ne otvarajte poveznicu, već izbrišite poruku”, poručio je.

Pozvao je građane da ostanu doma koliko god je to moguće.

“Još smo u epidemiji i samo zbog toga što se velika većina hrvatskih građana ponaša sukladno uputama još imamo kontrolabilnu epidemiološku situaciju. Pozivam sve, posebno mlade, da se suzdrže od izlazaka ovih nekoliko tjedana koji su nam kritični kako bi ta krivulja mogla krenuti prema dolje, a onda, naravno, i popuštanje mjera”.

POLICIJA UPOZORAVA: Ako dobijete OVAKVU poruku, ni slučajno ju ne otvarajte!

Ministar zdravsta Vili Beroš također je upozorio građane da poštuju donesene mjere socijalne izolacije.




“Ono što vam želim reći je da je epidemiološki jasno da su sljedeća dva i pol do tri tjedna kritično razdoblje koje će odrediti našu sudbinu. Stoga, budimo odgovorni i poštujmo mjere. One su tu s vrlo jasnim razlogom i, ukoliko ih poštujemo, možemo prebroditi ovu ugrozu”, poručio je Beroš.

Večeras slijetanje aviona iz Rima, Lisabona i Madrida te Stockholma

Božinović je kazao da će zrakoplovnim letovima koje je organizirala Vlada za povratak hrvatskih državljana iz inozemstva večeras u Zagreb doputovati oko stotinu hrvatskih državljana, a konačna lista putnika bit će utvrđena tijekom dana.




Na letu Rim – Zagreb za sada je 28 hrvatskih državljana i pet Slovenaca. Letom iz Lisabona i Madrida doputovat će 43 osobe, a iz Stockholma 31.

Dodao je da će u nedjelju, na Breganu stići autobus sa 118 hrvatskih državljana, a katamaranom Ancona – Zadar stići će 20 hrvatskih državljana i 14 državljana Crne Gore.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je kako će na mjestu dolaska tih putnika biti prisutni epidemiolog, granični sanitarni inspektor i granična policija.

Epidemiolozi i sanitarni inspektor profilirat će osobe kako bi utvrdili imaju li simptome, jesu li bili u kontaktu sa zaraženim osobama, jesu li boravili na području gdje je visoka incidencija, a od svih će se uzeti detaljni podaci o boravištu i svi će se staviti u samoizolaciju. Oni koji idu u druge države, bit će prepraćeni do granice s policije.

“Oni koji imaju simptome, ići će u samoizolaciju u bolnicu i bit će testirani na koronavirus, a ostali idu u kućnu samoizolaciju uz aktivan nadzor epidemiologa”, kazao je Capak.

PETERNEL: Plenkoviću smeta Vili Beroš! Uvlače Beroša u nešto loše! Heroj nacije učinit će ga jako nervoznim

Capak: Nema zaraze u domovima za starije

Osvrnuo se i na pojavu zaraze u domovima za starije i nemoćne u u susjednim zemljama ustvrdivši kako u Hrvatskoj u tim ustanovama nema zaraze.

“Prema informacijama na terenu, domovi se pridržavaju mjera propisanih, i za sada nema proboja bolesti u domove za starije”, kazao je.

Upitana koja je najmlađa osoba u Hrvatskoj koja je trenutno na respiratoru zbog zaraze koronavirusom, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić, kazala je da je to u njezinoj klinici osoba rođena 1974. godine, ali da ona nema uvid u stanje svih bolesnika u Hrvatskoj.

“U klinici imamo četiri osobe srednje do mlađe životne dobi. Kod većine onih koji su na respiratoru generalno je da imaju neki rizični faktor”, kazala je Markotić.

S obzirom na lijepo vrijeme, Capak je građane pozvao da ostanu doma, istaknuvši da se tjelesna aktivnosti može privremeno odgoditi do kraja epidemije.

“Bez obzira na ovo lijepo vrijeme, ostanite doma koliko god je to moguće. Mi smo još uvijek u epidemiji, i samo zbog toga što se velika većina građana ponaša u skladu s uputama još uvijek imamo kontrolabilnu epidemiološku situaciju. Nemojte dopustiti da izmakne kontroli”, poručio je Božinović.

VELIKA VIJEST! KVASAC SE VRATIO NA POLICE: Neće vjerovati od kuda je dopremljen! Naviknite oči na novu ambalažu!

Ukupno 1126 oboljelih u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je zabilježeno novih 47 slučajeva zaraze koronavirusom, umrle su još četiri osobe, a oporavljenih je 119, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite istaknuvši da je u Hrvatskoj ukupno 1126 pozitivnih te da su sljedeća dva i pol do tri tjedna kritično razdoblje.

“Noćas su u Osijeku umrle četiri osobe pa je broj umrlih porastao na 12”, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije pojašnjavajući kako nema kompletnu epidemiološku sliku preminulih, ali da se radi o osobama starije životne dobi s ranijim kroničnim bolestima.

U posljednja 24 sata, novih je 47 COVID-19 pozitivnih bolesnika, a njihov ukupan broj je 1126. Naveo je i kako je ukupno učinjeno 9833 testiranja, od čega u zadnja 24 sata njih 583. Na respiratoru je i nadalje 39 osoba, a oporavljenih na današnji dan ima 119, što je 27 više u odnosu na jučer.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.