Foto: Nova TV

BOŽINOVIĆ OBRANIO PREMIJERA PA RAZJASNIO NOVE MJERE: ’Uvođenje COVID redara predložili su sami ugostitelji’

Autor: Dnevno

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović gostovao je u Dnevniku Nove TV pa je tom prilikom rekao da će istraga utvrditi je li premijer Andrej Plenković bio meta napada pred Vladom u ponedjeljak.

“Kriminalističko istraživanje traje. Osoba, počinitelj je došao pred sjedište Vlade na Markov trg, ranio osobu iz osiguranja, pucao po prozorima Vlade. Sigurno se ne može isključiti da je njegov motiv bio nešto drugo od onog samog ranjavanja policijskog službenika”, kaže Božinović i dodaje da policija vrlo predano radi na ovom slučaju.

“U trenutku kada policija bude mogla podijeliti informacije s javnosti, to će i učiniti. Motiv se također još istražuje”, poručuje ministar unutarnjih poslova.

O prozivkama premijera Andreja Plenkovića koji je predsjednika RH Zorana Milanovića optužio da je “sijao sjeme zla”, Božinović kaže da se to vjerojatno odnosi na razdoblje 2016. kada su se u kampanji, kaže, koristile “teške kvalifikacije” protiv Plenkovića.

“Tada je poslana jasna poruka da HDZ želi smjestiti u desni centar, što je i uspio. U tom trenutku bilo je puno aktera, među kojima i čelnik glavne oporbene stranke koji je sa svojim izjavama želio dekredibilizirati Plenkovića kao šefa HDZ-a”, kaže Božinović.

Za izjave koje se mogu čuti iz Sabora, Božinović kaže da na neki način pokušavaju opravdati “teški zločin” na Markovu trgu.

“Već sada ga se može ocijeniti kao težak pokušaj ubojstva. Svatko tko u jednoj takvoj situaciji pokušava prikupiti neki politički poen ili je krajnje zlonamjeran ili ne zna što čini”, kaže ministar.




Govoreći o radikalizaciji koja se posljednjih dana spominje, Božinović podsjeća na moto HDZ-ove kampanje “Mijenjam HDZ, da bih mijenjao Hrvatsku“.

“Andrej Plenković je europski političar, demokrat. Imao je otpor u stranci koji nije bio mali, međutim on je taj otpor riješio demokratskim putem i to je jedini ispravan put kako pobijediti političke protivnike”, brani Božinović premijera i stranačkog šefa, koji je kao “huškače” prepoznao Domovinski pokret Miroslava Škore i Most.

O istrazi oko poruka podrške napadaču s Markova trga koje su se pojavile na društvenim mrežama, ministar Božinović rekao je kako ta istraga “ide dobro”.




Na pitanje planira li se Arena Zagreb ponovno osposobiti za prihvat oboljelih od koronavirusa, ministar kaže kako će to procijeniti Ministarstvo zdravstva s obzirom na epidemiološku situaciju, za koju kaže da nije dobra.

“Današnja brojka od 793 novozaražena je ozbiljna i trendovi nisu dobri, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi. Trendovi su zabrinjavajući, svijet iz dana u dan bilježi rekorde, a tako nažalost i mi u Hrvatskoj, i to će neminovno voditi prema većem broju oboljenja, hospitalizacija i većem broju ljudi koji će preminuti od posljedica COVID-19”, kaže ministar.

Rekao je da će ugostitelji razgovarati i s ministrom Aladrovićem o zahtjevima za nadoknadu štete zbog mjera koje su donesene.

“Ugostitelji znaju da su Stožer i HZJZ uložili velik napor da bi u ovoj situaciji oni kako-tako mogli raditi. Ne prijeti se nikakvim kaznama za nepoštivanje mjera, i nije konobar taj koji će prijetiti gostima koji su došli popiti kavu. Sama institucija COVID redara koja postoji u nekim zemljama uvedena je na prijedlog ugostitelja, a radi se o tome da se podigne svijest. Da vlasnik restorana ili kafića bude svjestan da je on taj koji bi trebao upozoriti gosta da treba staviti masku dok ne konzumira jelo ili piće”, kaže Božinović i poručuje:

“Bitku protiv koronavirusa ne možemo dobiti odlukama Stožera i komentarima u medijima. Ovu bitku možemo dobiti samo ako svatko shvati da ako se ponaša odgovorno spašava nečiji život. Ne nužno svoj, pogotovo mladi, nego spašavaš nečiji život. Samo solidarno, zajednički. Drugačije ne ide”, zaključuje.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.