Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

BOŽINOVIĆ OBJAVIO: Produžujemo mjere koje su na snazi, uvijek postoji i mogućnost angažiranja s nacionalne razine

Autor: Mia Peretić

Znanstveni savjet Vlade sastao se danas nakon više od dva mjeseca.

Sjednica je počela u 9:30, a izjave su predviđene nakon njezinog završetka.

Ova je sjednica važna s obzirom na to da u noći s četvrtka na petak istječu aktualne mjere Stožera na nacionalnoj razini, donesene 31. ožujka.

Božinović je rekao tko je sve bio na sastanku i rekao da se ukazalo na ozbiljnost situacije s koronavirusom u Europi i Hrvatskoj.

“Razgovarali smo o trendu ove bolesti u svijetu, vidimo različite podatke i rezultate, važno je za javnost da shvati da je ovo pandemija po tome što je zahvatila svaki kutak, izaći ćemo iz nje tek kada se nađe adekvatno rješenje u svim zemljama, to uključuje dostupnost cjepiva diljem svijeta…”

“Danas je istek mjera, danas ćemo produžiti mjere koje su na snazi, postoji mogućnost dodatnog angažiranja s nacionalne razine, no članovi savjeta su pohvalili pristup prema županijama”, rekao je.

Sutra je sastanak Stožera, najavio je.




Ništa od pooštravanja mjera?

Božinović je rekao da u nekoliko županija već imamo stroge mjere, opcija strožih mjera nije isključena na županijskim razinama, možda na nacionalnoj u ovom trenu jest.

“Što se cijepljenja tiče, premijer je osigurao dodatnih 740 tisuća Pfizera, imamo dobre vijesti iz EU, mislimo da broj cjepiva neće biti upitan kada je riječ o procjepljivanju. To ćemo postići pojačanim angažmanom kada te doze budu počele dolaziti u većem broju”.




Što s nastavom online?

“Ja u ovom trenutku nemam informaciju o tome niti što će napraviti Zagreb. Postoje razna mišljenja, neki epidemiolozi misle da je C model u ovoj situaciji opravdan, mi to također smatramo, o tome odluku donosi Povjerenstvo pri Ministarstvu znanosti, nema u ovom trenu puno razloga da se ta odluka mijenja jer nam brojevi rastu. Ako ste u određenoj incidenciji predlagali i počeli primjenjivati C model, nije logično da ako brojevi rastu, se kreće u popuštanje”, rekao je.

Polašek je rekao da u iduća dva tjedna očekuje 4000 zaraženih, temeljem kojih analiza vam savjetuju treba li u oštrije mjere?

“Kada govorimo o tim semaforima, oni su kod zemalja koje su ih koristili doveli do toga da su u nekim situacijama sami sebi vezali ruke. Mi situaciju pratimo na dnevnoj bazi. Nećemo odustati od ovog pristupa koji se pokazao ispravnim”.

Je li se Nacionalni stožer maknuo od odgovornosti ako je sve prepušteno lokalnim stožerima?

Sve odluke potpisuje Nacionalni stožer, bilo bi pogrešno da ne uvažavamo mišljenje županijskih stožera.

Što s problemom nepovjerenja u AstraZenecu?

To je problem na europskoj razini, premijer i ministar zdravstva cijepili su se tim cjepivom, to je pokazatelj našeg stava, nadamo se da će s vremenom skepsa biti manja. Nemamo iskustava na koja se referiraju neke druge zemlje, no nešto u tom smislu ćemo morati pojačati kada je u pitanju komunikacija.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.