pixabay/Alexas_Fotos

Bolesti uzrokovane pojedinim vrstama koronavirusa prisutne u naših domaćih životinja

Autor: Dnevno

Pojavom epidemije koronavirusa u Kini, koji se proširio i van njenih granice, te postao svojevrsna globalna prijetnja, iako posljednje informacije navode kako je broj zaraženih u padu, pojavila se i sumnja kako se ovaj soj virusa prenosi i sa životinja na ljude.

Posljedica ove lažne vijesti je niz ubojstava kućnih ljubimaca u Kini, a panika oko mogućeg prijenosa zaraza počela se širiti i van granica Kine.

S obzirom kako u Hrvatskoj postoji velik broj građana koji drže kućne ljubimce, ali i ostale životinje, odlučili smo potražiti stručnu pomoć po pitanju prijenosa ovog virusa sa životinja na čovjeka. Kako bi dobili potpuno jasnu i točnu informaciju razgovarali smo s doc. dr. sc. Josipom Habuš s Veterinarskog fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mikrobiologiju i zarazne bolesti s klinikom.

Doc.dr.sc. Habuš ponajprije pojašnjava sam koronavirus:

”Koronavirusima nazivamo skupinu virusa (virusna porodica: Coronaviridae) unutar koje razlikujemo četiri različita roda, a unutar njih pak različite vrste i sojeve koronavirusa. Virusi iz ove skupine mogu inficirati brojne vrste  sisavca i ptica, pa tako i naše domaće životinje (uključujući kućne ljubimce).”, navodi doc.dr.sv. Habuš.

Što sam koronavirus uzrokuje u životinja, te na koji način se isti prenosi?

”Bolesti uzrokovane pojedinim vrstama koronavirusa nisu neuobičajne u naših domaćih životinja. Najčešće se radi o blažim bolestima respiratornog i/ili probavnog sustava, u pojedinim slučajevima može doći i do težih, pa i sistemskih bolesti.




Kao i većina respiratornih i enteralnih oboljenja, ove vrste koronavirusa šire se kapljičnim putem ili feko-oralno.”, navodi doc.dr.sc. Habuš.

S obzirom da se pojavila informacija i kako za ovaj virus postoji cjepivo za životinje, doc.dr.sc. Habuš pojašnjava zašto postojanje cjepiva ne znači nužno i da se isti preporuča.

”Kako se radi o različitim koronavirusima koji se javljaju u pojedinih životinjskih vrsta ne postoji univerzalno cjepivo. Za neke od tih bolesti razvijena su učinkovita cjepiva, a za druga ne.
Ponekad (kao npr. kod pasa) cjepivo postoji ali se njegova uporaba ne preporuča jer je bolest vrlo blaga i moguće nuspojave cijepljenja (iako
vrlo, vrlo rijetke) zapravo čine veći rizik nego sama bolest.”




Najbitnije pitanje odnosilo se upravo na najveću bojazan, posebice vlasnika kućnih ljubimaca. Postoji li mogućnost prijenosa koronavirusa sa kućnog ljubimca na čovjeka, posebice posljednjeg soja 2019-nC0V?

”Važno je za napomenuti da niti jedna od tih, već dobro poznatih vrsta koronovirusa nema zoonotski potencijal –  ne prelazi na ljude.

Nikako se te viruse niti te bolesti ne bi smjelo dovoditi u vezu s trenutno problematičnim 2019-nCoV koronavirusom. Pritom, za sada nema nikakvih informacija o tome da 2019-nCoV izaziva infekciju u kućnih ljubimaca ili drugih domaćih životinja.”, navodi Habuš, te dodaje kako:

”Nije dokazana niti ikakva epidemiološka veza kućnih ljubimaca sa druga dva srodna korovirusa koji su izazvali epidemije SARS-a i MERS-a. (SARS-CoV, MERS-CoV) 2002./2003. i 2012.g. tako da trenutno po tom pitanju nema nikakvih razloga za zabrinutost.”

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.