fbpx
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

BEROŠ: ‘Povoljna je epidemiološka situacija, dobro je masovno cijepljenje, a do ljeta treba procijepiti više od 50 posto populacije’

Autor: Sanja Plješa

U utorak je počelo masovno cijepljenje protiv koronavirusa.

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao kako najavljeni dolazak većih količina cjepiva sigurno će unaprijediti procijepljenje stanovništva. “Dio zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika koji se nije želio cijepiti sada to čini. Polako ulazimo u drugu fazu cjepiva pogotovo kada je riječ o sugrađanima starije dobi i s kroničnim bolestima. Cjepiva su nužna jer ipak još nemamo tako velike količine koje očekujemo”, istaknuo je Beroš.

Do početka ljeta trebalo bi procijepiti više od 50 posto populacije, ako dođu cjepiva to se može organizirati.

HZJZ je izdao dodatna pojašnjenja u vezi cjepiva. “Masovna cjepiva su lakši način organiziranja cjepiva. Realno je da svi zajedno možemo odgovoriti na potrebe i procijepiti dovoljan broj sugrađana. Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji ona je u ovom trenutku zadovoljavajuća i nalazimo se na drugom mjestu, iza Danske. No, grupna okupljanja su apsolutno element koji moramo imati i obratiti pažnju na to jer se vrlo brzo može okrenuti taj pozitivan rezultat. Ukoliko ustrajemo na tom putu, ljetna sezona dat će plodove našeg rada i odgovornosti”, naglasio je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao kako su ovakvi događaji već organizirani. “Svi oni koji su imali veće količine cjepiva to su napravili već ranije poput Koprivničko-križevačke, Primorsko-goranske županije, Međimurske županije…i kada budemo imali veće količine cjepiva to će biti više pravilo nego iznimka. Ovoga tjedna došlo je 90 tisuća doza cjepiva, a kada budu dolazile još veće količine i dalje će se organizirati ovakva masivna cijepljenja”, istaknuo je Capak.
Dodao je kako je bilo napravljeno na način da svakih pola sata dođe 70 ljudi, međutim, kako je istaknuo “oni se očito boje da neće doći na red i žele se što prije cijepiti pa se stvaraju gužve, ali je sve u redu i u skladu s epidemiološkim mjerama”.

Cijepljenje u Zagrebu održava se na 19 punktova i oko 400 cijepitelja. Do kraja tjedna bit će procijepljeno oko 45 tisuća Zagrepčana. Ulazak u treću fazu tražit će prostore i način organizacije poput otvaranja većih sustava gdje će se cijepiti ljudi.

Beroš se osvrnuo na situaciju u dubrovačkoj bolnici jer je u posljednje doba primjetan veliki rast novozaraženih. “Danas u 13 sati je sastanak povjerenstva koji provjerava dokumentaciju. Osobno nisam slao medijima nikakvu dokumentaciju. Imamo obvezu dalje postupati po istoj”, naglasio je Beroš.
Capak se nadovezao i rekao da je “možda riječ o nekom obiteljskom okupljanju na kojem su se ljudi zarazili” te izrazio nadu da će se to smiriti.

Od organizatora cijepljenja zahtjeva se da se drže plana cijepljenja i imaju kontrolu.

Ministar zdravstva je govorio o tome da se neki liječnici ne žele cijepiti. “Vjerujem da će se i oni cijepiti jer je to u ovom trenutku sprječavanje širenja zaraze”, zaključio je Beroš.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.