Foto: Ilustracija/Dalibor Urukalovic/PIXSELL

AUTOBUSOM DO ZAGREBA PUTOVALI SU PET SATI, ZGURANI JEDNI DO DRUGIH: Država ne zna tko to treba sankcionirati!

Autor: Dnevno/M.V.

U protekla 24 sata zabilježena su 204 nova slučaja zaraze koronavirusom što je zapravo pad u odnosu na podatke od prije nekoliko tjedana. U međuvremenu su određene županije stavljene pod posebne mjere, a ponavljalo se i kako su se ljudi više-manje zarazili upravo u Dalmaciji, na ljetovanju.

Država je bila i pod pritiskom susjednih zemalja zbog uvezenih slučajeva, a i sam se sjever države pravdao kako su novozaraženi virus dovukli iz Dalmacije.

Sudeći prema iskustvu našeg čitatelja (podaci poznati redakciji), čini se kako je virus zaista doputovao s ljetovanja, no ne na način na koji se pretpostavljalo. Naime, nedjeljno putovanje iz Šibenika za Zagreb, prijevoznikom Samoborček moglo bi se, a nadamo se da neće, klasificirati mini žarištem. Na istom se naime nisu pridržavale mjere protiv širenja koronavirusa koje nam stožer ponavlja neprestano, svakog dana.

U suprotnosti s dokumentom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) “Preporuke za rad u djelatnosti prijevoza putnika međužupanijskog kopnenog prijevoza tijekom epidemije COVID-19 (10/05/5020)”, na ovom se petosatnom putovanju nisu baš nosile zaštitne maske, a o mjestu razmaka moglo se samo sanjati.

Autobus je putovao od Šibenika, preko Vodica, Biograda i Zadra pa do Jastrebarskog i naposljetku Zagreba. Putnici su se polagano ukrcavali i dok se na početku putovanja činilo kako će se pravilo o mjestu razmaka poštovati, ta je ideja pala u vodu u Zadru kada se kapacitet autobusa u potpunosti popunio pa su putnici, neki s maskama, a neki bez njih, sjedili jedni pokraj drugih, međusobno se dodirujući ramenima.

Razmak od 1,5 metara, za ovog prijevoznika čini se, stvar je prošlosti. No, nacionalni se stožer ne bi složio.

U preporuci stoji sljedeće:




“Broj i raspored putnika na sjedalima je takav da omogućava propisani razmak od 1,5 metra između njih. Samo jedna osoba treba sjediti u svakome redu, na način da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu i tako u lijevom i desnom redu sjedala pojedinog prijevoznog sredstva. Ako je moguće, preporučljivo je da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja”.

Preporuke nisu ukinute, potvrdili su nam iz HZJZ-a. No, tko zapravo provjerava pridržavaju li se međužupanijski prijevoznici istih, nitko nam sa sigurnošću nije znao reći.

“Razmak sjedenja i nošenje zaštitnih maski za lice, tijekom vožnje u prijevoznim sredstvima (zračni, željeznički, cestovni, pomorski promet) epidemiološka je mjera, stoga je nadzor nad provođenjem, odnosno, poštivanjem istih u nadležnosti Državnog inspektorata / Sektora za sanitarni nadzor zdravstvene ekologije”, uputili su nas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na koje nas je pak uputio sam Nacionalni stožer.




Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata nije provodila nadzore nad prijevoznicima javnog prometa, tj. nije provodila kontrole na koje se konkretno referirate budući da sanitarna inspekcija nema zakonsku mogućnost po kojoj bi sankcionirala takve fizičke osobe”, rekli su nam pak oni.

Čini se kako je ovim prijevoznicima dana odlična prilika bez kontrola koju su oni odlučili iskoristiti kako bi vratili dio prihoda koje su ionako izgubili u onim vremenima kada im je promet bio zaustavljen. Stoji li to iza ovog korona-putovanja, iz Samoborčeka nam do danas nisu odgovorili.

Autor:Dnevno/M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.